Број до 9

Традиционално, постојат два начина да се разбере виното: по разновидност (на пр. Совињон блан или шираз) и по региони (на пр. Баросо или Бордо). Овој пристап е многу прецизен, но бара многу учење. Сепак, поедноставен метод е исто така можен со класифицирање на разни сорти грозје преку девет стилови на вино, што го олеснува запознавањето со илјадници вински сорти и региони. Бидејќи, повеќето вина спаѓаат во овие девет главни стилови, кои вклучуваат црвени и бели, розе, пенливи и десертни вина.

Црвени вина со полно тело и богати со вкус
Црвени вина со цело тело

Како по правило, црвените вина со полно тело содржат повеќе танини, поголем процент на алкохол и ароми на темно овошје, како што се црна рибизла, капина, боровинка. Бидејќи се карактеризираат со голема количина на пигменти, тие имаат поголемо ниво на антоцијани, кои позитивно влијаат на здравјето на кардиоваскуларниот систем. Тие се карактеризираат со широк спектар на ароми, и добро се спојуваат со силна и зачинета храна. Обично се служи во големи чаши со широк обод.

Примери: мешавини од каберне совињон, шираз, малбек, монтепулчано, небиоло, темпранило, плавак мал, вранак, Бордо

Температура на служење: 17-21 ° C

Спарување со храна: скара, зачинета храна, пушено месо, црвено месо и стек, јадења од печурки, колачи од чоколадо…

Црвени вина со средно тело и силни текстури
Средни црвени вина

Да се ​​биде во средината на вагата од светло до полно, црвените вина со средна тежина се многу благодарни кога станува збор за спарување со храна. Типични примери за овој стил вклучуваат сендвичи и мерлот. Вината направени од овие сорти можат да бидат со различни стилови, поради регионалните разлики во одгледувањето и производството.

Примери: блатина, сандјовезе, зинфандел, кратошија, примитиво, марселан, гренаш, мерло, барбера, кабернет франк, теран, вина од регионот Валполишела, мешавина од рон…

Температура на служење: 17-21 ° C

Спарување со храна: лазања, излупена доматна пица, зачинето и печено месо, супи од зеленчук, хамбургер, задушен зеленчук, силни зачини како цимет, анасон, ким, анасон, рузмарин, павлака, лута пиперка…