Легенда или приказна

На местата Бријеж и Крмница, нема засолништа за временски услови и колиби од кал, многу мала кристална боја на вино – минерални гранати. Гранатите ја погодија површината на сателитот, имајќи 16 авиони (аспекти) на сателитот, и сите се исти како група специјалисти.

Според традицијата, уште во античко време, во времето на бербата на грозјето, првото источно младо вино го носела девица во бокал и се истурила во шумата како знак на благодарност на божицата на земјата. Девојче кое носело бокал со познато вино на главата била фатена ноќта на пат кон нејзината дестинација. Дури ни месечината не можеше да го осветли нејзиниот пат и девојчето залута. Наоѓајќи се во непозната област полна со темни сенки, девојчето замрзна од страв, зоврие, и на местото на истуреното вино, утробата на земјата ги издвои гранатите со црвено вино.

Дополнителната традиција е прекината, а создавањето е ново, така што како амајлија за добра прачка, се истураат и сушат голем број кристали од калинка, а пред сè се додава мала количина слатко вино.