Мојата Шведска приказна

Секако, најинтересната тема за многумина, кога станува збор за Шведска, е алкохолот. Кога се качив горе, реакцијата на многумина беше:

  • О, знаеш дека не можеш да пиеш таму?

Тој се смее. Секако. Само под голема контрола и со строги правила. Правила кои се цврсто запечатени и не можат да се менуваат дури и со удар од метеор, а камоли со граѓански. Каква и да е, таа е почитувана. И Швеѓаните уживаат во својата чаша исто толку добро.
Значи, дозволено е 0,2 промили во крвта, така што никој не вози додека пие. А, она што навистина влијаеше на однесувањето на Швеѓаните – дека тие најмногу пијат дома – е цената на алкохолот во кафулињата и рестораните. Затоа Швеѓаните пијат кога пијат. Ние јужните (барем сме малку стари) сè уште сме навикнати на чаша со ручек или вечера, додека тие ја немаат. Не постои таква култура, а правилата се строги. Значи, резултатите се такви какви што се. Но, затоа тие немаат проблеми во сообраќајот како ние.

На пример, ако влезете во Шведска со автомобил, да речете од Данска, ќе го предадете пасошот на границата и ќе добиете вентилатор за алкохол во вашите раце. Среде ден и среде ноќ. Без предност. Ти пушиш. Ако се опиете, или сте под дејство на дрога, имате шанса да „поминете“ со голема казна. И многу е веројатно дека возачката дозвола ќе биде одземена за три години.

Постои долга историја на овие правила. И прилично бурно. Во 18 век, алкохолот бил голем проблем тука. По постепеното воведување на сите видови забрани од разни видови на забрана наваму, потрошувачката на алкохол е драстично намалена. Womenените, на пример, воопшто не пиеле таму во минатото. На пример, во 19 век во Шведска имало 175 илјади домашни дестилерии! Алкохолот се правел главно врз основа на компири и друг зеленчук што им бил достапен. Во 1860 година беа отворени првите решетки и беше дозволено алкохол да се продава на лица над 18 години. На почетокот, целата добивка му припадна на сопственикот на локалот, а подоцна целата добивка му припадна на државата. Во текот на Првата светска војна, алкохолот беше речиси забранет во Шведска. На поединец му беше дозволено да купи по два литра во рок од три месеци и пиво до 3,6 проценти алкохол. Подоцна, само вработените можеа да купат алкохол. и во 1922 година забраната беше укината, под голем притисок од граѓаните. Властите мораа да попуштат, но се создаде нешто друго.

Во 1955 година, беше отворен првиот Системболагет (специјализирана продавница за алкохол) за лица над 21 година. Системболагет е исто така еден вид забрана, во која целиот профит од набавка на алкохол оди на државата, а државата има контрола врз увозот и продажбата на алкохол во целост. Се разбира, не смеете да купувате за да препродавате подоцна.

Во 1969 година, старосната граница беше намалена на 20 години за шопинг во Систем, како што го нарекуваат Швеѓаните.

Во „обична“ продавница можете да купите само пиво кое има помалку од 3,5 проценти алкохол.

На клиентите во Систем не им беше дозволено да се користат се до 90-тите години на минатиот век. Тие веќе мораа да разговараат „лице в лице“ со вработените за тоа што сакаат да купат и зошто. Исто така, понекогаш требаше да земат хартија и молив во рака и требаше да запишат што сакаат да купат, да чекаат ред по број за вработените да ве услужат.
Systembolaget има свое запечатено работно време.

Отворено е од понеделник до среда од 10 до 18 часот, четврток и петок од 10 до 19 часот и сабота од 10 до 15 часот. Значи, треба да размислите добро однапред за тоа дали сакате да пиете вино за ручек и кога. Ironелезната “завеса” се спушта на време. Во претходните години, Систем беше отворен само од 10 до 18 часот, од понеделник до петок, а човек од „обезбедување“ ги придружуваше сите осомничени.

Денес, вие си сервирате, но сте под контрола, бидејќи последниот дел од набавката оди во каса со презентација на лична карта. Секое сомнително однесување барем ќе биде придружено со будно око и физичко присуство на персоналот. Персоналот е едуциран и подготвен да помогне при изборот. Стокхолм и Гетеборг имаат бројни Системи на различни локации, но помалите градови имаат по една. Ако се подготвувате за патување на островите, добро проверете каква е ситуацијата, бидејќи е можно воопшто да останете без алкохол.

За празниците се собрани редици пред Системболажет. Затоа Швеѓаните генерално купуваат алкохол на време и однапред. Секој толку често, малку по малку. Да се ​​биде безгрижен за време на празниците.