Вино и музика

Ако идејата за личност убедена дека вкусот на вино може да се подобри со музика расте и добива публицитет, прашањето за сомелие во иднина може да звучи како: „Дали имате шише Моцарт?“

Убеден дека музиката е клучна состојка во добро шише црвено или бело вино, Маркус Бахман измисли специјален мегафон што пренесува музички бранови во ферментиран сок од грозје. Музиката е секаков вид – класична, џез, електронска. Според него, брановите позитивно влијаат на процесот на зреење на грозјето и резултатот е подобро дегустација на вино, пренесува АП.

Изненадувачката техника е уште еден од низа чудни начини, вклучително и одредување на влијанието на осветлувањето врз сетилата на потрошувачите за подобрување на вкусот и перцепцијата на пијалокот од грозје од страна на луѓето. Меѓу производителите на вино, приврзаници на чудни техники, е Хозе Марија да Фонеска од Португалија, кој свири класична музика во просториите каде се ферментира познатата Вина Перикита (што може да се најде во Бугарија за скоро 250 лева по благајна).

Во групата иноватори спаѓа и француската компанија Анри Маир, која со брод натовари и испрати илјадници шишиња црвено вино на „светско патување“. Целта е брановите и движењето на садовите да го облагородат пијалокот.

Меѓу чудните вина е и австрискиот Рајнер Христос полна месечина. Името на пијалокот потекнува од фактот дека производителот Рајан Христос бере од лозјата само на полна месечина, бидејќи според него ова му дава на виното дополнителен богат вкус и посложена арома.

Според научниците од Универзитетот во Виена, ваквите методи на производство на вино и тврдењето дека овие пијалоци се малку подобри од другите се „целосна глупост“. „Грозјето нема свое мислење. Тешко е важно дали ќе го оставите да слуша AC / DC, Мадона или Моцарт “, рече Вернер Грубер, физичар и научник на универзитетот.

Според професорот Флоријан Бауер, специјализиран за биотехнологија на Универзитетот во Стенленбош во Јужна Африка, звучните бранови, вклучително и ултразвукот, влијаат на молекулите на течности или цврсти материи. Но, тој рече дека нема научни докази дека виното се подобрува под звуците на музиката.

Сепак, Маркус Бахман, кој има 44 години и веќе една деценија водеше неколку барови и ресторани, силно верува во корисноста на неговиот нов гаџет. Тој се здружи со уште шест австриски лозари за производство на вкупно скоро 31.000 литри Винор Винор – името што тие го дадоа на нивната жетва. Пијалокот ќе се продава по цена од 19 до 25 евра за шише. Серијата вклучува Пино Бланк од 2010 година, кој ја „слушаше“ 41-та симфонија на Моцарт, како и Цвајгелт од 2010 година, кој се ферментираше на звуците на голем број арии.

Некои од производителите на грозје од кои се прават музички вина наоѓаат разлика помеѓу ова и обичното вино. Другите сакаат да видат како се развива идејата пред да продолжат да инвестираат во неа.

„Музиката не се меша во процесот на ферментација. „Она што едноставно може да се случи е дека методот работи и пијалокот навистина станува подобар од другите“, рече Хектор Васкез од дестилеријата Лос Данзантис во Мексико. Произведува мескал – еден вид дестилиран мексикански пијалок направен од агава – растение слично на кактус. Во процесот на производство, мескалот ферментира под влијание на класичната и народната музика