Виновник – Винската култура

Кога се споменуваат алкохолни пијалоци, виното секогаш се споменува со одредена посебна почит. Секогаш е „нешто друго“. Еве го, но се издвојува. Производ што оди низ обемот на цивилизацијата од дискретен фактор на …

Виновник – Винската култура Прочитај повеќе

Виното е нашата култура

Во нашата култура, виното секако има многу важен отпечаток. Користено со векови како јадење, како чип за договарање, па дури и како злато, тоа е од фундаментално значење во нашата култура. …

Виното е нашата култура Прочитај повеќе

Вкусови на историјата

Нема зборови што можат подобро да ја опишат традицијата, различноста или богатството на регионот Равни Котари, како што е едноставниот вкус на традиционалната локална кујна. Еден од најбогатите и најплодните терени …

Вкусови на историјата Прочитај повеќе

Француска култура мириса на вино

Кога велите loveубов , што мислите? Ние нема да влеземе во вашиот личен простор, но ќе кажеме дека виното ни се појавува во тој пакет мисли . Да резимираме – вино, ние те сакаме. Сосема е прифатливо …

Француска култура мириса на вино Прочитај повеќе

Пиењето Вино е култура

иното е од големо значење во нашата лозарска земја и е дел од словенечкиот национален идентитет . Тоа ги збогатува нашите животи, инспирира уметност и не разгалува со пенливи вкусови. Во моменти кога ќе …

Пиењето Вино е култура Прочитај повеќе

Made in Slovenia

Културата е збирка на материјални и духовни вредности создадени од човекот во неговата социо-историска практика. Историјата на културата е всушност историја на човекот. Општо, сепак, културата е збир на историја, традиција, знаење, …

Made in Slovenia Прочитај повеќе

Вино култура и културата за виното.

Што вели виното или односот кон виното за културата на една нација? Што вели културата на една нација за виното? Овие се прашања на кои може да се дадат доста …

Вино култура и културата за виното. Прочитај повеќе

Вино,Култура и Уметност

Корените на производството на вино најверојатно потекнуваат од Персија. Египќаните, Феничаните, Грците и Римјаните сакале силни, полни вина, со висока содржина на алкохол, кои морале да ги разредуваат со вода. …

Вино,Култура и Уметност Прочитај повеќе