Босна и Херцеговина е во лозарската култура уште од илирско време. Првите садници од грозје биле донесени на Балканот од Тракијците. Кога станува збор за историјата на одгледување лозје во БиХ, важно е да се напомене дека оваа област беше многу поширока отколку денес. Имено, средновековна Босна некогаш била, и без подоцна анексирана јужниот дел (Хума), препознатлива земја за производство на вино. Во средниот век, скоро секое гигантско семејство во Босна имало свои лозја. Ова е јасно докажано со првите детални катастарски пописи кои датираат од 15 век. и XVI. век. Подоцнежните причини за исчезнување на виновата лоза во Босна се повеќекратни, пристигнувањето на Турците, а најзаслужни се честите војни, затоа што виновата лоза како култура бара висок степен на човечко ангажирање.
Денес, производството на вино е ограничено на сливните подрачја на реките Неретва и Требишница, односно областа на лозови насади со лозовите насади Мостар, Личко и Јабланица. Винарството како индустрија стана значаен извор на приход во Херцеговина на крајот на IXX. векови, кога се забележува првиот извоз на вино во Западна Европа, а овој тренд продолжува со освојувањето на пазарите ширум светот.
Винарството во Херцеговина имаше свои подеми и падови, но никогаш не престана да биде главна гранка на земјоделството и може да се каже начин на живот. Винарите на Херцеговина денес сакаат и сакаат да бидат препознаени по својата Žилавка и Блатина како уникатни сорти во светот на виното, и да се претстават пред светот преку ова вино кое носи арома на земјата и жестокост на сонцето на Херцеговина.
Продавницата за вино и бар ФОНОТЕКА ги препорачува најдобрите 10 вина од Босна и Херцеговина.
Бело вино
Вукоје žилавка_ вино кое секогаш ќе одговара според очекувањата на вистинските loversубители на Žилавка. Полн, овошен и минерал по вкус. Одлично оди со риба, пилешко и сирење во масло. Ако жетвата беше добра, ова шише Žilavka може да созрее до 10 години.
Бунтиќ žилавка / Изборен Harетва_ Избори isетвата е доцна берба каде со рачно берење грозје се отстранети бобинки што се незрели или оштетени. Овие вина се одликуваат со извонредна комбинација на алкохол, киселини и сладост, а Бунтиќ успеа во тоа со изборната цврстина.
Tvrtko_ Дали сте заинтересирани за зрело, полно џвакање? Потребно ви е Твртко, вино од интензивна арома, зрела овошна арома на праска, банана, ананас…
Zadro žilavka CZ_ Вино награден со платина-медал на Decanter оваа година. Направено со избирање на најдобро грозје на најдобрите позиции во лозјето на винаријата Задар. Вкус полн со вкус и долго време по вкус. Дефинитивно не пропуштајте ја можноста да ја испробате оваа зима.
Grge Basil Cellar / Imperial Ginger_ Кристално чиста, зеленикава жолта боја, овој ѓумбир ќе ви ја покаже вистинската свежина на најпознатата сорта на бело грозје. Ако барате нешто освежувачко во топол, зимски ден, тогаш Империалскиот оџа е вистинскиот избор.
РЕДНИ ВИНИ
Brkić Blue Greda_ Кога зборуваме за црвени вина, треба да започнеме со Блатина, и ако веќе зборуваме за Блатина, тогаш ќе ја ставиме Сината Греда на Бркиќ на врвот. 18 месечно вино во дабови буриња и го покажува целиот раскош на нашата домородна сорта. Ако досега не сте се обиделе со Blue Beam, не заборавајте да го сторите тоа зима.
Вилушката X-line Cvevee Red_ е одлична мешавина на Блатина и Каберне Совињон, која на Декантер беше доделена златен медал оваа година. Ова ограничено издание (околу 600 шишиња) ќе ве потсети на цреши или малини, а вистинските loversубители на вино на првиот пад ќе разберат колку е добро совпаѓаното вино.
Маријановиќ 33 барик_ Се прашувате зошто 33 барик? Одговорот е едноставен: 33% Блат, 33% Кабернет Совињон и 33% Сирах. Една од најсериозните мешавини кога станува збор за локалните вина, потекнува од селото Слунџ, недалеку од Цитлук. Вино со луксузна арома, арома и долга завршница. Рачен избор на грозје, ограничена серија од околу 1000 шишиња.
Nuić Merlot Premium_ Доказ дека имаме исклучително добри вина од меѓународни сорти. Елегантно вино, полно со вкус и долга завршница. Една од вината од серијалот „Премиум“ на лозовите насади Нуниќ (Трњак, Сирах и Мерлот) што не треба да ја прескокнувате оваа зима. Расипувајте во рацете, а додека виното е над воздухот подгответе црвено месо и ноќта ќе биде совршена.
Kezat Blatina_ Виното стареено во француски даб, темно црвено, ќе ви ги покаже сите шарми на Блатина. Овошните ароми ќе ве потсетат на бобинки, сушени сливи, а зачините на непцето ќе бидат отсутни. Откако ќе го пробате, ќе се вратите за повеќе.
///
Библиотеката е новоотворена винска продавница и бар лоцирана на улицата Стросмејер во Сараево. Овој уникатен објект им овозможува на сите loversубители на вино да купуваат етикети на врвни винари од БиХ и од целиот свет во внимателно дизајнирана, интимна атмосфера, во консултација со млади експерти за енологија. Покрај тоа што ги продава по пазарни цени, библиотеката им нуди на посетителите можност да уживаат во една од 140-те етикети што се нудат со плута за плута (услуга за отварање и, доколку е потребно, засилување на вино). Сервисот за сервирање вино се наплаќа 15 км, а за специјалната понуда на Вино во месецот такси за плута е 12 КМ. Во Библиотеката можете да уживате во сите деликатеси што одат со виното (сирење, домашно паштети, суво овошје, колачи …) со фокус на босанските гастрономски производи. ИзрекатаМузиката и виното – храна за тело и душа , најдобро го отсликуваат визијата за нов проект на најголемата радио група во БиХ – медиумска група РСГ. Во наредниот период, во Библиотеката ќе се организираат работилници за вино, кои ќе ги водат најголемите експерти за вино од регионот.
Сторијата е позајмена од порталот fbl.ba