Легенда или приказна

На местата Бријеж и Крмница, нема засолништа за временски услови и колиби од кал, многу мала кристална боја на вино – минерални гранати. Гранатите ја погодија површината на сателитот, имајќи …

Легенда или приказна Прочитај повеќе

Винотот како инспирација

Продолжува партнерството на тиквеш со срушките вечери на поезијата И на годинашното јубилејно издание на СВП. Една од најреномираните светски поетски манифестации врните македонски вина.

Винотот како инспирација Прочитај повеќе

Виното тоа е живот

Во најчитаната книга во светот, виновата лоза и божествениот пијалок имаат видно место, а во Библијата честопати има објаснување како се користи виното.„Господи Исусе Христе, наш Бог, ти си вистинска …

Виното тоа е живот Прочитај повеќе

Florence

Фиренца во Тоскана бара многу приказна, што честопати не може да предизвика задоволство што патниците во Фиренца им го пружаат на патниците. Јас сум неговата фасцинација и ентузијазам од Фиренца и Тоскана , се обидов …

Florence Прочитај повеќе

Мит или Вистина

Историјата на виното се протега илјадници години и е тесно испреплетена со историјата на земјоделството, кујната, цивилизацијата и самото човештво. Археолошките докази сугерираат дека најраното производство на вино потекнувало од …

Мит или Вистина Прочитај повеќе

Ризлинг, Ве молам!

Виното е алкохолен пијалок со комплексен хемиски состав . Тоа е нестабилен физички и хемиски систем. Органолептичките квалитети и хемискиот состав на виното во голема мера зависат од климатските и …

Ризлинг, Ве молам! Прочитај повеќе

Пиењето вино може да ве направи попаметни

Виното не само што ќе ви остави убав вкус во устата подолго време откако ќе го испиете, туку тоа може и да ве направи попаметни, тврдат експертите. Љубители на вино, …

Пиењето вино може да ве направи попаметни Прочитај повеќе