Виното е приказна која не знае за почеток и крај

Без разлика дали е богато црвено или суво бело, виното е едно од најголемите задоволства на животот. Мистеријата на она што се наоѓа внатре во една флаша вино многумина го …

Виното е приказна која не знае за почеток и крај Прочитај повеќе

Дали сакате шампањ?

Според традицијата, ние му должиме (намерно или случајно) откривање на шампањ. Дали ви значи името „Дон Перињон“? Веројатно веднаш ве поврзува со најпознатата марка шампањ наменета за специјални прилики, но …

Дали сакате шампањ? Прочитај повеќе

Како настана шампањот

Шампањ се истура на романтична вечера, роденденска прослава, раѓање на дете или на новогодишната ноќ. Но, дали Дом Перињон навистина измислил шампањ или некој друг? Патуваме за Шампањ за да …

Како настана шампањот Прочитај повеќе

НАЈВАНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ВИНОТО ВО СЛОВЕНИЈА

Виното има и свои празници. Не да се одмори, туку да има шанса да наздрави безгрижно со него. Подолу ќе ги претставиме 6-те најважни фестивали на виното во Словенија и …

НАЈВАНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ВИНОТО ВО СЛОВЕНИЈА Прочитај повеќе

Кутјево – град на одлични вина

Кутјево е прекрасен град сместен помеѓу ридските падини на Крндија, кој многумина со право го нарекуваат винска престолнина на континентална Хрватска.Скоро секоја парцела на нежните ридови е претворена во родно …

Кутјево – град на одлични вина Прочитај повеќе

Беа презентирани осум врвни траминери од лозовите насади Сријем

Друга винска приказна за Сријем го откри целиот сјај на Траминер, сорта што за прв пат беше засадена во најисточните лозја на Сријем на почетокот на 18 век. Елегантни, свежи, …

Беа презентирани осум врвни траминери од лозовите насади Сријем Прочитај повеќе

ЛЕГЕНДА НА СВЕТОТ ВИНО ВО ИСТРИЈА

На напредна возраст, една од живите легенди на винскиот свет сè уште брка сто часа на час. Тој произведува вино, има вкус до 100 на ден, дава совети, пишува рецензии …

ЛЕГЕНДА НА СВЕТОТ ВИНО ВО ИСТРИЈА Прочитај повеќе

Во светот постојат 5000 вински сорти на грозје, запознајте ги најпознатите

Се верува дека денес во светот постојат речиси 5000 вински сорти на грозје. Во Македонија покрај веќе познатите вински сорти кои се одгледуваат со векови наназад, од година во година …

Во светот постојат 5000 вински сорти на грозје, запознајте ги најпознатите Прочитај повеќе

Балканска култура за виното

О, српски!“, Тие често ќе ви кажат со насмевка на улиците на Кошице, кога ќе почувствуваат од каде доаѓате. Таквата пријателска наклонетост може да ве „подигне“ како што сакате, зошто да …

Балканска култура за виното Прочитај повеќе

И легендите пијат вино

Нобеловецот Питер Хандке, познатиот режисер Емир Кустурица и министерот за култура на Србија, Владан Вукосавlевиќ, во неделата вечерта во познатиот париски ресторан „Ротонда“ ја прославија престижната награда што ја доби славниот австриски писател. Кустурица …

И легендите пијат вино Прочитај повеќе

За виното во прво лице еднина

Пред мартините, разговаравме со познавачот на виното, сомелиерот Корошица Тина Делалут Смртник за културата на пиење вино, соодветната услуга за вино, кулинарската страна на фестивалот на виното, за растечката пенетрација …

За виното во прво лице еднина Прочитај повеќе