Мит или Вистина

Историјата на виното се протега илјадници години и е тесно испреплетена со историјата на земјоделството, кујната, цивилизацијата и самото човештво. Археолошките докази сугерираат дека најраното производство на вино потекнувало од местата во Ерменија, Грузија и Иран, кои датираат од 8000 до 5000 година пред нашата ера. Археолошките докази стануваат појасни и упатуваат на приближување на виновата лоза на местата од рано бронзено време на Блискиот исток, Сумер и Египет од околу третиот милениум пред нашата ера.

Доказите за најстарото европско производство на вино се откриени на археолошките места во Македонија, кои датираат од пред 6.500 години. Истите овие страници содржат остатоци од најраните докази во светот за мелено грозје. Во Египет, виното станало дел од пишаната историја, играјќи важна улога во античкиот церемонијален живот. Траги од старо вино кои датираат од вториот и првиот милениум п.н.е. исто така се пронајдени во Кина.

Виното, врзано во мит со Дионис / Бахус, било вообичаено во античка Грција и Рим и многу од најголемите региони за производство на вино во Западна Европа. Технологијата за производство на вино, како што е винскиот печат, значително се подобрила за време на Римската империја; кога почнале да се произведуваат различни сорти на грозје со нови техники за одгледување и се создале буриња за складирање и испорака на вино.

Во средновековна Европа, по падот на Рим и нејзиното индустриско производство на вино за извоз, Христијанската црква станала постојан поддржувач на виното неопходно за славење на католичката миса. Додека виното било забрането во средновековните исламски култури, неговото користење во христијански либерацијата била широко толерирана. Производството на вино постепено се зголемува и потрошувачката станала популаризирана уште од 15 век па наваму, преживеајќи ја разорната ложа на филоксера од 1870-тите и на крајот воспоставувајќи растечки региони низ целиот свет.

РАНА ИСТОРИЈА

Преку обемен проект за мапирање гени во 2006 година, д-р МекГуверн и неговите колеги го анализираа наследството на повеќе од 110 современи сорти на грозје и го сведоа потеклото во регион во Џорџија. Покрај тоа, винска киселина е идентификувана во антички теглички од тестовите од тимот на Патрик МекГавестер во музејот на универзитетот во Пенсилванија.

Малку е познато за раната историја на виното. Веродостојно е дека раните фуражни и земјоделци правеле алкохолни пијалоци од диви плодови, вклучувајќи и дивo грозје од видовите Vitis silvestris, предок на модерното винско грозје.