Спаринг во Декември

Во парот захрана и вино во последните децении, апокрифните тајни што им се одземаа на обичните смртници се подигнати на пиедестал. Но, бидејќи обичните смртници (понекогаш) сакаат да уживаат во јадењето, ќе пробаме преку неколку примери да ги разбиеме предрасудите дека станува збор за не знаење за каков ум.

• Аперитив обично се користи за да се служи суво или полусуво пенливо вино, суво или слатко бело, шери, порто, бермет или просо

• Со мезе, мафини и шири, нема да тргнете наопаку ако послужите бело вино суво, полусуво или малку слатко

• Садовите засновани на риба, исто така, одат добро со суви бели вина и суви (брутални и екстра суровини) пенливи вина

• Зачинетите месо се служат со суви питки, но дури и белото суво не е лош избор

• чорбите, тестенините, рижото со сос од риба или месото сос обично се придружени со бели суви вина, проследени со розови и млади црвени вина

• Пржена риба, ракчиња на скара, со или без сос, добро пар со бели суви вина, додека скара риба, ракови, школки и кавијар сигурно ќе одат со силни бели и црвени вина, суво бело пенливо вино или бело ароматични вина

• Со јајца подготвени на различни начини или се служат со излечено месо и сирење, најдобро е да се стави на маса бело суво или розово вино

• Frаби, полжави и јагули, ако ве интересираат егзотични специјалитети, бараат бело вино

• Кога станува збор за месото, белото месо и месото лесно скара го надополнуваат младото црвено суво вино. Во случај на темно месо, домашна и ловна игра, исклучително полни и силни, старите робусни црвени вина се неизбежни.

• Голема варијација во изборот на вино нуди комбинации на сирење со тестенини. Сирењата со меко-тестенини одат најдобро со розево и црвено младо вино, додека тврдите тестенини, рендан или варен, најчесто се служат во комбинација со црвени стари робусни вина

• Десертите обично одат на избор на слатки, ликери и пенливи вина. За овошје, бело слатко, пенливо вино и ликер од розова боја се најприродните избори. Плодот се служи со слатко бермет и ликер црвено старо слатко вино

• Колачињата како што се тортите и сладоледите одат совршено во комбинација со специјализирани вина од ликери, полу-пенливи пенливи вина и ароматични слатки вина, додека сувите, без чоколадни деликатеси толерираат постари пенливи вина, бели слатки и полу-слатки вина, и шери, порто или шери