Греаното вино традиционално се пие во зима, особено околу Божиќ и Нова Година.
Дали ви е познато, дека освен уживањето за непцето и празник за душата, греаното вино носи и голем број бенефиции за здравјето? Што откриваат меѓународните истражувања и експерти, пишува весникот “Стар”. Наводното вино често се смета за типичен пијалок за одмор без посебна здравствена вредност. Вистината, сепак, е дека неговите главни состојки носат бројни здравствени придобивки. Според некои експерти, клучот за долговечноста лежи во чашата со варено вино. Стручњаците, сепак потсетуваат дека пијалокот треба да се консумира во согласност со препораките за употреба на алкохол и да не надминува 14 алкохолни единици неделно.
Кои се здравствените придобивки од состојките на греаното вино?
Црвено вино
Има многу корисни функции поврзани со долговечноста. Истражувањата покажуваат дека умерената потрошувачка на популарниот пијалак го намалува ризикот од рана смрт. Корисниот ефект на виното се должи на неговите антиоксиданти, познати како полифеноли. Тие придонесуваат за зголемување на нивото на добар холестерол и, соодветно, за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. На посебна слава ужива полифенолни ресвератрол, кој според истражувањата го намалува нивото на гликоза кај пациенти со дијабетес тип 2 и дури има потенцијални антиканцерогени својства.
Цимет
Циметот, кој дава специфичен вкус и арома на греаното вино, исто така, придонесува за долговечноста. Според некои студии миризливиот зачин придонесува за намалување на нивото на шеќерот во крвта и соодветно за заштита и контрола на болеста дијабетес. Циметот, исто така, има изобилство антиоксиданти кои го штитат телото од оштетувања што доведуваат до стареење. Зачинот е исто така познат по својот антиинфламаторски ефект, кој му помага на телото да се бори против инфекции и да ги врати ткивата.
Каранфилче
Карамфилчето – вториот мирисен зачин во греаното вино, поседува антимикробно дејство, го стимулира имунолошкиот систем и го помага варењето. Покрај овие бенефиции, на каранфилчето му се припишуваат и антиканцерогени својства. Исто така, се верува дека зачинот може да придонесе за контрола на дијабетесот и подобрување на здравјето на коските.