Во Тари, градот буквално се спушти на бреговите на реката Сава и пристаништата, во „Бетонска сала“, но не на начинот на кој размислувате. Со Александар Акик Еровиќ, член на групата „Стари Град“ од Чачак, кој штотуку го издаде албумот „Небото над стариот град“ со десет оригинални композиции (ПГП РТС), ние реката докажавме дека е мешавина од модерна кујна и малку помалку модерна музика, со вина од модерно време, направени на еден традиционален начин, сосема можно, дури и вонредни, особено ако состојките се природни.
Ресторанот Фаро беше избран како лабораторија за овој сетилен експеримент, каде стручен тим подготви вистински огномет на специјалитети во кои инаку не им недостасува. Outе се испостави дека „мечевите“ се ненормално добро прилагодени, но тоа е кога менаџерот на ресторанот „Јелена“, во случајов, е сомелиер, а вината се екстремно инспиративни, од Винаријата „ Бикики“.
„Ова не е нормално“, рече двојниот басист (мечувалец) Александар, бидејќи едвај го одвоивме од подот на концертот и огромниот инструмент во долниот галерија на ресторанот Фаро , доведувајќи го во маса зафатена од разни ѓакони.
Етикети Sauvignon Blanc S / o 2016 Bikicki (кого Georgeорџ Бикиги сериозно забележува дека никогаш не треба да биде студено) со 13% алкохол и вкусна и слатка Макана 2015 година , беа пред гастрономскиот состав: равиоли со овчо сирење и ореви со додадено гуска од црн дроб од гуска, која е атрактивно завршена со каранфил и карамелизирана пред гостин; ќофтиња од јагнешко месо со рендано модар патлиџан украсени со миламер од нане; крцкава леќата се тркала со мед и сирење и сусам и ленено семе; реткост органски окра лебди во џем од урми со сладолед од фета сирење и малку оригано; пушеле патка или карпациопослужено со пире од жолт грашок, проследено со крцкави патки од свинско месо: печени цреши домати и најдобрите Тасос маслинки исушени само на сонце. И бидејќи нема ништо без леб ‚‚, а во тој сегмент е впечатливиот, домашен маслиново леб и крцкавиот грчки леб од кисела супа, служи со оригано и маслиново масло.
„Прекрасно, миризливо, многу концентрирано вино, ова Совињон“, ме разбуди соговорникот и хедонистичкиот сон.
Претходно, се запознавме со Еровиќ и групата „Стари Град“ на свирки во винаријата Винарско Министерство за финансии, каде тие ќе ја подигнат атмосферата на затоплување во текот на последните три години. Последната средба беше во Чачак на саем за вино во тој град и случајно овој бенд истата ноќ имаше промоција на албумот. Тогаш, на ум ни падна идејата: ако некој знае колку се договара музиката и виното, тогаш ова е оригиналниот кафе-музичар! И ќе се стори! И како се избираат песните за да создадат кафе магија?
– Интимната хемија се раѓа во мало општество кога работат само жиците, оние гласните и овие наши жици. Потоа следува ‚‚ тројка “,„ чаша разговор, чаша вино и 3-4 песни. Сето ова со добра мешавина.Кога започнуваат шегите и анегдотиите, се раѓа пријателство на срце и душа, а потоа обично три или четири песни се собираат во една Се појавува светло кое вели: сега доаѓаат песни од јужна Србија, па кога ќе погодиме некој карасевдах … Ако се туѓи, буразерот фрла нешто на гитара од типот „Ерик Клептон“ или на некој џез.
С / о структура богата совињон буквално се стопи со ноти од сирење од овци и ореви од равиоли, ролни со мед-сладок леќата со задоволство ја донесат киселина на површината, додека џемот од омра е крајната деликатес, особено кога е силен маслиново леб и сето тоа наоколу со ова необично, но благородно вино. Со воздишки на воодушевување за сите три парови, прашувам: Дали денес постои посебна публика која бара песни со брада и шега?
– Преку некои убави стари песни, предокскиот дух минува низ нас. Во такво општество се враќаме низ историјата, додека песната ‚‚ Таму далеку ’е онаа без која не може да се замисли кулминација на вечерта.Нашиот дедо Милан, со кого неговиот брат го носи името, остана дома со својата мајка сам кога беше пет. војната од која неговиот татко и дедо Zивојин и ivивко не се вратија од битката кај Колубара и од Солунскиот фронт, но благодарение на тоа што се мали, лозата продолжи, па кога приказната продолжува од таа страна, тогаш ние денес ве играме , практично историски песни.
Кариерата на бендот „Стари Град“ веќе четвртина век е крунисана со првиот албум. Имаше, се разбира, снимки, како во живо, така и во такви, и такви, но ова е првиот вистински проект што Александар и Брат Милан го направија до крајот. Милан свири гитара и пее, а во групата се и пејачката Александра Суботиќ, тапанарот Драган Суботиќ, тастатуристот Филип Лукиќ и неговиот имиња Чаковиќ како вокален солист, додека Ненад Бојовиќ игра и ја хармонизира хармониката. Повеќето песни ги потпиша Александар Милосавjeевиќ, а се промовира и второто видео за песната „Простете ги сите“, додека првиот е за „Весело“. И, исто така е весело во Žупа со винарите и сликарот Коста Ботуњац, каде Акика честопати посетува со групата.
– Јас ќе одам со г-дин и винарите Миломир ,, Бркиќ “Милосављевиќ од Bučja кога постојат неколку важни гости или за Свети Трифун Буда секогаш многу анегдоти, а максималната вредност е кога не можат да бидат сериозни Откако бевме во парохијата винарија.. Čokotповрзани пријатели кои имаат луксузен автомобил и обожаваат убаво да се облекуваат додека посветуваат посебно внимание на чевли. Кога дојдовме во селото Старче во близина на винаријата, последните неколку десетици метри беа многу нагорнина и имаше булбус, па моравме да одиме. Излегува Раша Djорѓевиќ, сопственик на винаријата, ширејќи ги рацете и нè гушка, а нашиот возач само тажно се загледа во неговите патентни чевли длабоко во калта. Но, сè е брзо заборавено ако сте во можност тогаш да се шегувате за себе и за вашиот пријател. Тогаш вие сте император и никој нема да се лути дури и да беше шега за некоја поранешна убов. Се разбира, виното помага многу, а оваа жаба лесно се проголта.
Додека се подготвуваме да се преселиме во грицки за месо, нашиот келнер, Предраг, отвора друго вино. Таа се согласува дека темната килибарна Макана Траминер е доволно силна за да се справи со јагнешкото ќофтиња и патка особено, но предупредува да не оставиме малку за слатките
– thereе има ли црвено вино покрај јагулата? – одеднаш рече Акика, извинувајќи се, објаснувајќи дека дома пие и бело и црвено и розово, но тоа црвено е поблизу до душата. Особено со месото, вели тој – ги сакам сите вина, но отидов на едно ниво повисоко со црвената затоа што можам да ги вкусам сите тие прекрасни танини со јагулата. Јас им припаѓам на loversубителите на вино кои не знаат како да ги сокријат своите чувства и буквално се оддаваат на стари црвени вина. Како млад музичар играв на Шар Планина каде што имаше многу убав подрум и четири вина од Метохија. Ова беше прв пат кога пробав црвено вино на возраст од шест до седум години и буквално се за inубив во нив. Тие беа од меѓународни сорти, така што имаа разновидна мерло што ме воодушеви. И во тоа време, тој практично беше отсутен во Фрушка Гора или во Сумадија. Го пиевме и Совињон Блан и така,Корморан и Krstač како Navip Пино Ноар во тоа чудно шише trbušastoj. Јас го пиев ова вино за една нова година цела ноќ …
Додека ние уживаат во лесна благородна botritičnim воодушевува Макан , Acika ќе добие своето вино проект X 2009 винарија Будимир. Тој е воодушевен што виното е од парохијата затоа што тој себеси се смета за човек на винската парохија.
– Признавам, ја сакам Парохија, тие чесни вина и чесни луѓе. Кога конечно се појави албумот, нашиот продуцент Слободан Мисаиловиќ, голем познавач на класична музика, ми се јави и ме праша кога ќе дојдеме до нашата омилена планина Тара за да славиме. Ајде да го свртиме јагнето, за кое тој е задолжен, додека јас сум црвено вино. И тогаш од парохијата го носам одличниот светски грал на Botunjc од 2017 година и секако пино, а ние ја прескокнуваме бобинката затоа што месото е премногу силно. Добивам и вино од Гага Ивановиќ, кој бев на гурманските ручеци. Постојат диви дивеч и црн дроб од гуска, како и домашен качамак. Тој е човек за inубен во вкусови, вистински витез на хедонизам. Јас го носам и експериментот откупувач од Радован Čокот и убаво се дружиме со палењето на г-ѓа.Миниќ и Спасиќ. И за Милосавjeевиќ, се разбира, тој е генијалец од село кој останал со јасен ум.
Го прашувам зошто тој вели црвено, а не црвено вино и што друго го врзува за Парохијата и вината кога доаѓа од регион познат по ракија, а не за вино?
Тогаш во ова вино ги сфатив сите суштински карактеристики на сортата Шираз. Но, повторно, без овој камен не можеме да живееме.
Мислиш на камче, се прашувам затоа што гледам дека човекот е подготвен?
– Во наше подрачје, ексклузивно се вели каменувачот. Зборувам за подрачјето на Јелица каде винарите во текот на двете светски војни освоија важни вински награди заедно со винарите од Неготин и од Фрушка Гора. Во Париз, едно време, од околу седум српски наградувани вина, две или три беа од лозјата Јелиќ, две можеби од Зупа, а останатите беа Фрушка Гора и Неготин. Точно е дека јас немам голема винска историја зад мене, и дека Чачак денес е област за ракија, но ние сè повеќе ги откриваме нашите баби и дедовци каде порано постоеле лозја. Во jубиќ, дури и познатите лозја на Јелица, дури и некои села кон Каблар со јужна изложеност, и се повеќе од овие села дури и до Розац. Баба ни откри дека дел од имотот од пет хектари зад куќата се нарекува ‚„ лозје “, иако селото може да биде најпознато на светот по својата равнец со равнец и ракија од тоа.
Овде доаѓаат колачи, нешто како крема од бролеа, печена одозгора, но камилица и мед. Бисквитите од страната се клучен додаток затоа што додаваат крцкавост. Другиот е многу стар рецепт со торта со јаболка и сирење со овесна каша над и сос од ванила. Имаме и крцкава милфија испрскана со лешник и мед додека белата крема во внатрешноста е богато засилена со познатата аријанска малина и украсена со свежа нане. ‚Asp Малините се од прва класа и секогаш во оваа комбинација затоа што јас ги внесувам во големи количини од мојата малина“, заклучува нашиот вовед во десерти Предраг, додека вкусните колачи беспрекорно ги збогатуваат сортите на сортата и квалитетите на деликатната бимајка траманија. Еровиќ се сеќава на една од неговите омилени епизоди:
– Нашите одамна биле лозје и секоја куќа во моето подрачје отсекогаш имала лозје, дел од дворот покриен со винова лоза. Кога ќе поставите аствал за 20 луѓе таму, ништо не може да врне или сонце под вас. Нешто прекрасно кога температурата е секогаш 5 или 6 степени пониска. Таму, во 2003 година, направив прослава за триесетина колеги музичари, сите посветени на славење на 100-тиот роденден на мојот двоен бас. Јас го купив во 1989 година во Краков од професор по музика, кој беше многу стар и немаше кој да го наследи. Еден капелански оркестар ме одведе во зграда каде што живееше старецот и каде порано беше руското музичко училиште. Со двојниот бас ја добив својата историја, дека е произведен во Париз помеѓу 1901 и 1903 година. Прославата беше многу возбудлива на крајот, некои пријатели сè уште ја паметат денес со солзи во очите, особено кога се сеќаваме на легендите на староградската музика, како што се тамбурза на чичко Бобан Миниќ, или чичко Боб Стефановиќ, директор на средно училиште во Чачак. Човек од вистински свет кој секогаш ќе ни свиреше блок од околу десет песни на англиски и кои беа со нас во тоа време. Растевме во убава енергија, со многу убов кон музиката.
Но, сигурно има и тешки моменти, јас го користам моментот на целосна отвореност?
Благодарение на фината муштерија и исклучителниот вкус на репертоарот, да бидеме точни – искуството, многу малку е таму. Направивме над 100 прослави на компанијата во Белград, повеќе од триста свадби затоа што тие нè сакаат урбани, тие се вистински урбани луѓе. Не е срамота да се каже дека ова многу се смени, скоро сè е урбано и ние сме другите гурмани. И, секако, наоѓате личност која мисли дека музиката е сè во животот и вели ираџет ‚играјте нонстоп!“. Треба само на крајот да бидете професионалец, па дури и такви луѓе за да се задоволите. Бидејќи знаете дека тој ден ќе помине, само треба да сметате минути и часови. Публиката за вино е добар свет кој шири прекрасни живописи и никогаш не сме искусиле ништо грдо овде.Можеме да се прилагодиме на другите публика, но ова вино лежи многу подобро и за нас.Во првиот дел играме повеќе зимзелена додека луѓето да се опуштат и тогаш, затоа што сепак ова е наше средно ниво, секој сака добра стара градска песна. Нешто поблизу до Војводина и Јужна Србија, луѓето од Севдалинка сакаат да ја слушнат „Розово жолто“. Повторно, по трговските изложби во Зира, ќе баравме Партизајкерс, АЦ / ДЦ, Пиштоли и Рози, но ќе играме потешко! Почнавме да свириме песни како Ла Бамба, Белото копче, музика од филмот ‚‚ Кој пее таму во Србија “. Различни сложувалки со мозаик, но исто така и блуз Гал, Чола, ‚‚ Зеница. „Едноставно ни беше многу интересно. Буразерот инспирација црпи од некои стари времиња, денес е среќен што свири блуз и џез затоа што старите времиња се полни со емоции и квалитет. кои се искрено во музиката, ние сериозно ги почитуваме сето она што happened се случило во последните сто години. по саемите во Зира ќе баравме Партизајкерс, АЦВ / ДЦ, Пиштоли и Рози, но игравме колку што можеме! На крајот на краиштата, мислам дека бевме први во Србија кои отидовме во кафеаната да свириме песни како Ла Бамба, Белото копче, музиката од филмот ‚‚ Кој пее таму. „Разни шеги, но и Гал, Чола,‚ ‚блуз на Зеница“. Само што го најдовме многу интересно. Буразерот својата инспирација ја црпи од некои стари времиња, денес е среќна што свири блуз и џез затоа што старите времиња се полни со емоции и квалитет. Ние, кои сме вистински во музиката, сериозно ја почитуваме сето она што happened се случило во последните сто години. по саемите во Зира ќе баравме Партизајкерс, АЦВ / ДЦ, Пиштоли и Рози, но игравме колку што можеме! На крајот на краиштата, мислам дека бевме први во Србија кои отидовме во кафеаната да свириме песни како Ла Бамба, Белото копче, музиката од филмот ‚‚ Кој пее таму. „Разни шеги, но и Гал, Чола,‚ ‚блуз на Зеница“. Само што го најдовме многу интересно. Буразерот својата инспирација ја црпи од некои стари времиња, денес е среќна што свири блуз и џез затоа што старите времиња се полни со емоции и квалитет. Ние, кои сме вистински во музиката, сериозно ја почитуваме сето она што happened се случило во последните сто години.
Збогум, Предраг ни дава тегла домашна џем од малина, прекрасен подарок, доказ дека добрите вибрации можат да се чувствуваат далеку. Сепак, морам да ја прашам Акика, зошто првиот албум по само четвртина од една деценија?
– Тоа ме прашуваат моите блиски пријатели, што не се случи со ова ЦД пред десет години кога бевте помлади и поубави, 30 и нешто? И мислам дека ќе пропуштив многу во животот ако кариерата ми се случише порано затоа што не би имал толку убав семеен живот, не многу пријатели од таа ширина, ниту ќе се запознаам со прекрасниот свет на вино и толку многу винарии. Важна е само личната среќа и луѓето околу вас, а вашата кариера доколку дојде.
Извор: vino.rs