Насочувани вино – ништо полесно, ништо комплицирано! Дали е тоа вино на сите? Не е некаде … Но, како и да го свртите, без разлика дали ставате нешто во врело вино или истурете топло вино во нешто друго, убаво ужинка ќе ја имате некаде на снегот на планината, можеби ќе излечите ако сте дома, но веројатно и добра забава.
Со исклучок на кафе, најпопуларен топол пијалок во Србија е чајот Сумадија, или зовриената ракија. Веднаш после тоа, популарното вино доаѓа од популарноста. Порано се готвеше скоро секој ден, во кафулиња и дома, денес (се чини) претежно на импровизирани зимски саемски штандови. Натерајте ги луѓето да ги загреат тупаниците и да имаат малку душа!
Историјата на вино обработувано со топлина, се чини, уште во античко време. Се верува дека Римјаните први дошле до идеја да го зачинат својот омилен пијалок, малку да го загреат и да го послужат на замрзнатите Легионери на Крстоносните во северна Европа. Тоа барем ги спаси од студот, ако не и од варварскиот напад. На крајот на краиштата, ќе бидат откриени и здравствените придобивки, поточно лековитите својства на таков пијалок, кога станува збор за студот. Што никој не го оспорува.