Балканска култура за виното

О, српски!“, Тие често ќе ви кажат со насмевка на улиците на Кошице, кога ќе почувствуваат од каде доаѓате. Таквата пријателска наклонетост може да ве „подигне“ како што сакате, зошто да …

Балканска култура за виното Прочитај повеќе

Потекло и култура на конзумирање вино

Виното еволуираше уште од памтивек, како дел од европскиот живот, култура и диета. Производството на вино потекнува од Европа со развојот на Римската империја, кое се шири низ Медитеранот кога …

Потекло и култура на конзумирање вино Прочитај повеќе

И легендите пијат вино

Нобеловецот Питер Хандке, познатиот режисер Емир Кустурица и министерот за култура на Србија, Владан Вукосавlевиќ, во неделата вечерта во познатиот париски ресторан „Ротонда“ ја прославија престижната награда што ја доби славниот австриски писател. Кустурица …

И легендите пијат вино Прочитај повеќе