Друга винска приказна за Сријем го откри целиот сјај на Траминер, сорта што за прв пат беше засадена во најисточните лозја на Сријем на почетокот на 18 век.
Елегантни, свежи, хармонични, сложени, суви или полусуви, незадолжителни гроздобери или мраз always, секогаш ќе почувствувате доминантен мирис на рози во нив, а оние поискусните ќе откријат ароми од морско оревче, слатки овошја, урми, урми, мед, мандарини, кора од портокал, бергамот… И никој, без разлика дали е само почетник или познавач на вино, нема да остане имун на врвните траминери на лозовите насади Сријем. Ова го потврди одличната дегустација на вино Траминац – вино на кралеви, трето во циклусот на Винската приказна за Сријем, што се одржа во елегантниот хотел Ле Премиер во Загреб, организиран од Туристичкиот одбор на округот Вуковар-Сријем.
„Бидејќи беше засадена првата лоза Траминер во 1701 година на Принцивавац, селскиот имот на семејството Одескалчи и најпознатата област за одгледување на вина Сријем, оваа сорта го разбуди интересот на винскиот свет. Сријем Траминерс пиеше на кралските дворови, освои светски награди и е заштитен знак на патот за вино Илок со дваесетина шармантни винарии, вклучувајќи ги и Старите визби од 15 и 18 век. Ова е најдобрата покана за посета на Сријем и Славонија, особено за loversубителите на вино “, посочува Рујана Бужиќ Српак, директор на Туристичкиот одбор на округот Вуковар-Срием.
Тие одат со модерна кујна и специјалитети од Срием
Осум врвни траминери од патот за вино Илок откриваат дека станува збор за исклучителни вина кои совршено се вклопуваат со најдобрите јадења, овој пат со потпис на славниот готвач Стефан Косатини, крунисан со везди од Мишелин. После дождливото сирење и одличната печеница, кои пристигнаа од Сријем, заедно со одличната сомелиеја Јелена Шимиќ Валентиќ, беа избрани два интересни траминери за да ја започнат приказната. Од најисточната хрватска винарија Папак, пристигна Радош, суво вино од 2017 година со интензивна арома на ароми од морско оревче, мед и стари рози, кремаст и сладок вкус, и од винаријата Драгун полусув Траминац од 2019 година, доминантни ноти на мед, нежно сладок и за пиење, друга голтка
Топло, за пиење, со голем потенцијал за стареење
Два посвежи работилници беа проследени со посложени варијанти. Во полусувиот Траминер од 2018 година на винаријата Трс, се почувствуваа мирисите на мед, карамела и рози. Има пријатна свежина, посилно тело, убаво избалансиран, избалансиран шеќер и киселина.
Интензивен полусув Траминац Принциповац од 2018 година. Визми во Илок, има раскошен мирис на ореви, урми, керозин, бели цвеќиња, ванила, путер, суви смокви… Во устата има прекрасна свежина, кремаста, целосна, долга завршница. Гроздоберот Траминац пристигна од истата визба 2017 година. Неговиот моќен, слоевит мирис со слатки белешки нуди сосема поинакво искуство. Топло е, се пие, со голем потенцијал за стареење
Изненадување за крај
Најслатките вкусови во кои ќе уживаат predубителите и почетниците на предикациите, беа чувани за крај. По Траминац, гроздоберот во винаријата Трс во 2016 година, како резултат на исклучително вкус на бадеми, беше воодушевен од гроздоберот на бобинки на Иван Шобанковиќ во 2008 година. Има слоевит мирис со мед и чадени ноти, густ и прекрасен вкус со оксидативен финиш кој потсетува на цреша. Гроздобер мраз од 2016 година. Папак вина, нудат суптилни ароми на карамела, мандарина, кора од портокал but, но и слоевити ароми со многу путер. Вистинска сензација за непцето.
Останува само доволно простор за Траминка, исклучително миризлива ракија на фармата за семејството Барбариќ.
Превземено од – explorecroatia.eu