Бело и црвено вино – влијание врз здравјето, срцето, крвниот притисок – калории – како афродизијак
7 септември 2017 година Од администратор Вино и здравје Коментари исклучени на Бело и црвено вино – влијание врз здравјето, срцето, крвниот притисок – калории – како афродизијак
Вино и здравје
Виното, особено црвената сорта, се проучуваше многу години со импресивни откритија кои сугерираат дека може да промовира подолг живот, да заштити од некои видови на рак, да го подобри менталното здравје и да обезбеди придобивки за здравјето на срцето.
Што е умерена потрошувачка на вино?
„Умерена“ потрошувачка на вино се однесува на потрошувачката на вино во количина што е добра за здравјето. Но, што точно претставува „умерена“ потрошувачка на вино? Колку вино можете да пиете во еден оброк пред здравствените придобивки да станат опасни, зависи од многу фактори – вклучувајќи ја телесната тежина, возраста, полот, големината на телото и општото здравје, како и од тоа дали се консумира со храна или на празен стомак .
Womenените апсорбираат алкохол побрзо од мажите поради нивната помала содржина на вода во телото и различните нивоа на гастрични ензими. Значи, умерената потрошувачка на вино ќе биде помала количина за жените отколку за мажите.
Ако се консумира алкохол, треба да се консумира умерено – до еден пијалок на ден за жени и два пијалоци на ден за мажи.
Белото вино најчесто се прави од бело грозје, без кожа и семиња. Белите вина имаат слаб овошен вкус и арома. Црвеното вино се прави од потемно црвено и црвено грозје. Црвените вина имаат побогат вкус. Танините (природни соединенија кои се наоѓаат во кожи од грозје) се главната разлика помеѓу црвеното и белото вино. Танините придонесуваат за бојата и вкусот на црвеното вино.
Како се поврзани виното и здравјето?
Конзумирање алкохол – вклучително и вино – умерено го намалува ризикот од коронарна срцева болест за 30%, со што црвените или белите вина се корисни додатоци во исхраната. Црвеното вино е извор на антиоксиданси во изобилство, што може да спречи срцеви заболувања со подигање на нивото на добар холестерол и заштита на артериите од оштетување.
Ресвератролот – моќен антиоксиданс кој се наоѓа во грозјето – може да биде клучна состојка во црвеното вино. Додека ефектите на ресвератролот кај луѓето бараат понатамошно истражување, тој може да го спречи растот на клетките на ракот, вклучително и растот на клетките на ракот на дојката. Исто така, може да понуди кардиоваскуларни придобивки кои ве штитат од атеросклероза – состојба која се карактеризира со присуство на масни наслаги на wallsидовите на артериите. Бидејќи грозјето од црвено вино ферментира подолго (и е со кожата), црвеното вино содржи повеќе ресвератрол.
Црвеното вино како лек
Некои од здравствените придобивки на црвеното вино го прават еден од најценетите алкохолни пијалоци во последниве години. Се покажа дека црвеното вино како лек делува во спречување на состојби кои се движат од кардиоваскуларни болести до рак. Некои други придобивки од црвеното вино вклучуваат спречување на деменција, борба против процесот на стареење и контрола на хипертензијата.
Црвеното вино како лек може да помогне во намалување на ризикот од развој на камења во жолчката и камења во бубрезите. Тој игра улога во зголемувањето на општата отпорност на алергени и антиоксидансите од виното се состојки на некои козметички формули. Умерена дневна доза на црвено вино навистина може да направи чуда за организмот.
Здравствените придобивки на црвеното вино го разликуваат од многу други пијалоци. За разлика од другите алкохолни пијалоци, црвеното вино не придонесува значително во однос на калориите и, всушност, ја држи дебелината под контрола. Потрошувачката на црвено вино доведува до пониско ниво на ЛДЛ холестерол, што има позитивен ефект врз срцето. Тој е богат извор на антиоксиданти кои вклучуваат флавоноиди и полифеноли, особено ресвератрол, кој е активен елемент во превенцијата од карцином. Докажано е дека виното е богат извор на антиоксиданти и како моќна супстанца за спречување на кардиоваскуларни заболувања.
Бело вино како лек
Кожата од грозје содржи високо ниво на антиоксиданти, соединенија кои обезбедуваат корисни ефекти врз здравјето. Виното кое дава најмногу здравствени придобивки е црвено, бидејќи кожата на грозјето е вклучена во неговата обработка. Кожата на грозјето се отстранува кога се обработува бело вино, што ги намалува неговите лековити својства. Само грозјето содржи хранливи материи и антиоксиданси, па белото вино, иако можеби не е здраво како црвеното, сепак се смета за здрав пијалок.
Студиите кои ги анализираат ефектите на белото вино врз одредени болести откриле дека антиоксидантната содржина на белото вино е ефикасна за превенција од болести на белите дробови и рак на дојка. Истражувачите откриле дека умерената потрошувачка на бело вино доживотно го подобрува здравјето на белите дробови. истражувачите исто така откриле дека белото вино како лек ги штити клетките на ракот на дојка исто како и црвеното вино.
Белото вино содржи пониско ниво на нечистотии во споредба со црвеното, бидејќи концентрацијата на хемикалии е поголема кај темните алкохолни пијалоци. Пиењето бело вино може да ви помогне да избегнете главоболки, гадење и раздразливост од мамурлак.
Нутритивната содржина на белото вино, покрај неговите антиоксидантни својства, вклучува и фосфор, калиум и флуорид.
Калории од црвено вино
Црвено вино – калории: во просек, црвеното трпезно вино содржи 125 калории за секои 150 мл, или околу 625 калории во шише.
Калории од бело вино