Како да се готви месо во вино?

Месото во виното има богат вкус со овошни ноти. Се препорачува да се готви долго време, бидејќи за време на долг третман, вишокот алкохол испарува. За секое јадење се препорачува да се користи пијалок кој е погоден по јачина и арома. Се препорачува Маринада да се направи врз основа на Мерлот. За чорба од говедско месо, Шираз е погоден. Свинското месо во вино се подготвува со различни видови пијалок. Изборот на алкохол ќе зависи од содржината на маснотии во суровината и начинот на подготовка.

За свинско месо, соодветни се бели и црвени сорти. Експертите советуваат да изберат црвен Аргентинец и Чилеанец виното до месо, кое ќе треба да се готви на јаглен. Таквите јадења совршено ги надополнуваат малабек и кармен.

Готвачите претпочитаат да го комбинираат говедското месо со црвените сорти. Колку е подебело парче, толку е посилен вкусот на танинот..

Лесните вина одат добро со играта со цврста структура. Партриџ служеше со овошни вина, и диви патки со ароматичен шираз и карменер.

Пилешко комбинирано со бели, црвени и розови сорти.

Како да се готви месо во вино

За свинско месо во вино во рерната ќе ви требаат:

  • месо (вратот, грбот) – 1 кг;
  • полу-слатко црвено вино – 350 ml;
  • мајонез – 100 g;
  • сос од домати – 5 суп.л-патки. л .;
  • кромид – 2 парчиња ;;
  • зачини
  • сол.

Ред на подготовка:

  1. Исечете го месото низ влакната на големи парчиња дебелина од 1,5 см.
  2. Исецка на кромидот на половина прстени.
  3. Измешајте мајонез, алкохол, сол и зачини.
  4. Ставете го месото во сад и истурете ја добиената маринада. Додадете го кромидот. Промешајте маса.
  5. Оставете го месото во фрижидер за еден ден.
  6. Отстранете ги парчињата од маринадата и извадете го кромидот од нив. Печете на + 180 … + 200 ° С додека не се разликува транспарентен сок.
  7. Подгответе го сосот од преостанатата маринада вриејќи го во тенџере.

Месото со вино се готви во рерната заедно со овошјето. Тоа оди добро со јаболка, дуња. Масното свинско месо може да се пече со круши и сушено овошје.

Како да се готви месо во вино:

  • парче свинско месо;
  • круши – 2-3 парчиња ;;
  • суво црвено вино – 400 мл;
  • мед – 2 лажици. л .;
  • сос од соја – 2 лажици. л ..;
  • сенф – 2 лажици. л .;
  • суви кајсии;
  • црн пипер;
  • лук.

Метод на готвење:

  1. Измешајте алкохол, сенф, сос од соја, мед.
  2. Истурете зовриена вода со исушени кајсии и оставете 2-3 минути. Ситно исецкајте го сувото овошје.
  3. Додадете суви кајсии во маринадата.
  4. Измешајте ги зачините. Месото решеткирајте го со оваа смеса и премачкајте го со лук смачкано низ преса.
  5. Ставете го свинското месо во маринадата 5-8 часа. За ова време, треба да се преврти 2-3 пати.
  6. Ставете го месото во ракавот за печење. Врие од свинско месо со малку маринада. Наредете околу неа исечени круши и суви кајсии.
  7. Печете месо на + 180 … + 200 ° С 20-30 минути. Отворен ракав. Истурете сок од свинско месо.
  8. Печете се до кора.

Португалско свинско месо

Willе се бара:

  • месо – 1 кг;
  • бело вино – 300 мл;
  • кромид – 2 парчиња ;;
  • домати – 2 парчиња ;;
  • лук – 4 чешниња;
  • маслиново масло – 100 мл;
  • секој топол сос;
  • цилантро;
  • ловоров лист;
  • црн пипер;
  • сол;
  • магдонос.

Како да се готви месо во вино:

  1. Коцкајте го свинското месо.
  2. Додадете грубо сецкан лук, сос и зачини на неа. Промешајте маса.
  3. Истурете свинско месо со алкохол. Оставете да маринирате 2 часа.
  4. Ставете го месото во копар. Исцедете ја маринадата во посебен сад.
  5. Истурете маслиново масло во чорба и загревајте на тивок оган. Ставете го месото надвор. Испарете ја постојната течност. Пржете го месото уште 5 минути.
  6. Исецка кромид и домати. Додадете зеленчук во месото. Изгаснете ја масата 5 минути.
  7. Ставете го месото и зеленчукот во сад за печење. Истурете ја маринадата. Испратете ја во рерната претходно загреана на + 180 ° C за 20-30 минути.

Чорба од говедско месо

Willе се бара:

  • тендолин – 500 g;
  • полу-црвено вино – 200 мл;
  • кромид – 1 ЕЕЗ;
  • црн пипер;
  • сол;
  • растително масло.

Метод на готвење:

  1. Исецкајте месо.
  2. Ситно исецка на кромидот и пржете.
  3. Додадете говедско месо. Ставете го садот 5 минути. Додадете бибер и сол.
  4. Истурете го месото со алкохол. Врие на тивок оган 20-30 минути.

Сочно јагне со нане

Willе се бара:

  • јагне – 500 гр;
  • полу-слатко црвено вино – 150 ml;
  • мед – 1 лажица масло;
  • лимон – 0,5 парчиња ;;
  • свежо нане;
  • црн пипер;
  • сол.

Метод на готвење:

  1. Измешајте сок од лимон, мед и алкохол.
  2. Ситно исецка нане. Истурете го во маринадата.
  3. Ставете ја јагнето во калапот. Истурете маринада.
  4. Впие јагнешко месо 1 час.
  5. Печете на + 180 ° С 40-50 минути.

Бургундско говедско месо

Willе се бара:

  • месо – 500 гр;
  • суво црвено вино – 500 мл;
  • брашно – 80 g;
  • сланина – 100 g;
  • моркови – 1 ЕЕЗ;
  • кромид – 1 ЕЕЗ;
  • лук – 2 чешниња;
  • шампињони – 8 парчиња ;;
  • магдонос;
  • мајчина душица
  • ловоров лист;
  • црн пипер;
  • путер.

Метод на готвење:

  1. Наросете го говедското и сланината во ленти.
  2. Ситно исецкајте го зеленчукот.
  3. Пржете ја сланината. Се тркалаат месото во брашно. Пржете го со сланина. Ставете го говедското месо од тавата.
  4. СРЈ зеленчук. Ставете ги во тава. Ставете зеленчук и зачини завиткани во газа. Ставете го говедското и сланината. Истурете алкохол во тава.
  5. Ставете го садот на тивок оган 3 часа. Отстранете газа со билки.
  6. Пржете ги капачињата од печурки во путер. Ставете ги во тенџере.

Избор на свинско вино

Виното од свинско месо се избира според неговата содржина на маснотии, видот на садот и видот на дополнителни состојки. За парчиња со сало, се препорачува да се користи посилен алкохол со богат вкус. Ваквите суровини одат добро со црвените сорти. Готвачите препорачуваат да ги изберат Кјанти и Барбареско за него. Истите пијалоци може да се користат при печење. Свинско месо со црвено вино се готви во тава. Во овој случај, се избира пино ноар..

Особено внимателно треба да изберете алкохол за подготовка на скара. Неговата соковност ќе зависи од маринадата. Експертите советуваат да купуваат алкохол на возраст од 2-3 години. За скара, погодна е алкохол, кабернет франк, мерлот, пинотажа.

Свинско месо со бело вино може да се готви во форма на печено со зеленчук. Ризлинг и грундер се погодни за ова јадење. За да печете големо парче месо во рерната, користете шардон.

Избор на вино за говедско месо

Кога чорба и за гулаш изберете алкохол со малку киселост. За овие јадења, погодни се пијалоци направени од грозје Греначе, како и мерло и бургунд. Печеното говедско месо се служи со каберне Совињон и Бордо.

Комбинирајте месо со црвено вино е неопходно земајќи го предвид степенот на печење. За садови со малку термичка обработка, се избираат пијалоци со богат вкус – мерлот, шираз, каберне совињон. Говедско месо варено со ароматични сосови, послужено со bejujolais, pinot noir. Шираз е погоден за јадења од јаглен.

Понекогаш се поставува прашањето кое вино се служи со месо без термичка обработка. Не се препорачува да се комбинираат говедскиот татар и карпакциоот со ароматичен алкохол. За вакви јадења изберете Совињон Блан и Бејолаис.

Какво вино оди добро со пилешко

Пилешкото традиционално се комбинира со лесни пијалоци. За подготовка на живина со билки, експертите советуваат употреба на бело вино. Класичната комбинација е шардоне. Истиот пијалок е погоден за јадења со кремаст вкус. За билки маринада изберете Совињон Блан.

Изборот на алкохол за пилешко, исто така, зависи од кој дел да се готви. Тие купуваат повеќе кисело вино за бутовите отколку за дојките.

Пилешкото на скара може да се сервира со розови сорти. Пино ноар и гама ќе сторат. Јадењата во стилот на азиски стил комбинираат со ражен. Варената живина измиена со лесни пијалоци. Експертите советуваат да изберат Колбомбар и Ченин Блан.

Виното не оди добро со пилешки јадења во кои е присутен оцет или мајонез.