Винаријата Картал

Винаријата КАТАЛ е основана како резултат на семејната традиција, како и длабоко почитување на виното и виновата лоза. Нашата мисија е да ја продолжиме врската помеѓу природата и човештвото преку …

Винаријата Картал Прочитај повеќе

ЖЕНИТЕ, ВИНОТО И СЕКСОТ

Жените кои дневно конзумираат една до две чаши црно вино имаат подобар и поисполнет сексуален живот. Научниците од универзитетот во Фиренца извршиле истражување со 800 испитанички на возраст од 18 …

ЖЕНИТЕ, ВИНОТО И СЕКСОТ Прочитај повеќе

Виното како лек за организмот

Виното како лек за човечкото тело, дали виното е добро за здравјето и до кој степен? Може ли виното да биде лек за човечкото тело? Научниците го нарекуваат ова „француски парадокс“. Просто консумиран вино, …

Виното како лек за организмот Прочитај повеќе

Сѐ за виното

Зборот „вино“ има слично етимолошко потекло во многу светски јазици: англ. wine, герм. wein, франц. vin, рус. вино, итал. vino, шпан. vino, а потекнува од латинскиот збор vinum. Римјаните овој збор (виното) го презеле од …

Сѐ за виното Прочитај повеќе

Дегустација на вино

Дегустацијата на виното претставува сетилно испитување и евалуација на виното. Притоа се користат сетилото за вид, сетилото за мирис и сетилото за вкус. Професионалните дегустатори користат формална терминологија за да …

Дегустација на вино Прочитај повеќе

Винаријата Тиквеш

Винаријата „Тиквеш“ е основана во 1885 година во регион со вековна винарска традиција, благословена со совршени природни услови, топли и страствени луѓе и жива, автентична култура. Отсекогаш сме имале огромна …

Винаријата Тиквеш Прочитај повеќе

Секс пози

Расположени за нови експерименти во сексот викендов?  Што велите за три предлози кои гарантираат длабока пенетрација и феноменално задоволство кај двајцата партнери? Потребно ви е само добра чашка вино, расположен …

Секс пози Прочитај повеќе

20 години перфекционизам во производството на вино

Винаријата Бовин од Неготино, слави две децении постoење. 20 години напорна работа, со фокус на квалитет, а не на квантитет, создавајќи ексклузивни македонски вински брендови. Винаријата денес извезува во 37 земји, на 5 континенти, произведувајќи ги трите најскапи вина во Македонија Erа, My …

20 години перфекционизам во производството на вино Прочитај повеќе