Научете се за пенливите вина и Шампањот

Шампањ е регион во Франција, и само вина коишто доаѓаат од овој регион можат да бидат соодветно наречени „Шампањ“. Слични вина од останатиот дел од светот треба да се наречат …

Научете се за пенливите вина и Шампањот Прочитај повеќе

Зошто вината имаат различен мирис?

За да се опише миризливоста на виното се употребуваат различни термини. Најосновниот термин е арома и се однесува на пријатен мирис кај виното за разлика од непријатен мирис кој најчесто …

Зошто вината имаат различен мирис? Прочитај повеќе

Интервју со Ѓоко Танески: Произведувам вино кое добива позитивни критики

Една од најголемите македонски машки музички ѕвезди, Ѓоко Танески покрај тоа што е голем вљубеник во добрата голтка вино, е еден од ретките на македонската музичка сцена кои прават свои …

Интервју со Ѓоко Танески: Произведувам вино кое добива позитивни критики Прочитај повеќе

Најубавата винска приказна за Македонија раскажана од странец

Домагој Јакоповиќ Рибафиш е професор по географија, блогер, колумнист, новинар. Доста патува и сака да запознае каде најдобро се јаде, каде се најдобрите пива и вина. Едноставно тој е хедонист …

Најубавата винска приказна за Македонија раскажана од странец Прочитај повеќе

Уникатни држачи за вино за секоја пригода

Кога внимателно чуваното вино и соодветно послужените чаши вино ќе станат ваша опсесија, точно ќе знаете за што зборуваме. Доколку веќе знаете, подгответе се за фантазирање и уживање. Ќе разберат …

Уникатни држачи за вино за секоја пригода Прочитај повеќе

Во петок, промоција на најновата книга на Д-р Марјан Кицев

Во петок, 26 мај, во Галеријата при Домот на културата „Иван Мазов – Климе“ ќе биде промовирана новата книга на д-р Марјан Кицев, „Превенција и репресија за казнените дела против …

Во петок, промоција на најновата книга на Д-р Марјан Кицев Прочитај повеќе

Запознајте ја земјата со најголемиот вински подрум?

Молдавија е уникатна по многу нешта, иако во светот е позната по врвните вина кои имаат традиција од пет милениуми. Во продолжение, прочитајте ги нештата по кои Молдавија е единствена, …

Запознајте ја земјата со најголемиот вински подрум? Прочитај повеќе