Црвените вина со полно тело обично содржат повеќе танини, повисок алкохол и ароми на темно овошје како црна рибизла, капина, боровинка. Бидејќи се карактеризираат со голема количина на пигменти, тие имаат повисоко ниво на антоцијанини кои имаат позитивен ефект врз кардиоваскуларното здравје. Тие се карактеризираат со широк спектар на вкусови и добро се комбинираат со силна и зачинета храна. Обично се служат во големи широки очила.
Примери: Каберне Совињон, Шираз, Малбек, Монтепуcано, Небиоло, Темпранило, Плавац Мали, Вранац, Бордо бањи…
Температура на сервирање: 17-21 ° C
Одговараат со храна: Скара, зачинета храна, пушено месо, црвено месо и бифтек, јадења со печурки, колачи со чоколади …