Сместени во средина на скалата од светло до целосно, црвено вино со средно тело се многу благодарни кога станува збор за спарување со храна. Типични примери на овој стил вклучуваат сендвичи и мело. Вината направена од овие сорти може да биде со различни стилови, како резултат на регионалните разлики во одгледувањето и производството.
Примери: кал, санџуз, зифандел, кратошија, примитивни, марсеј, граначе, мерло, бербера, кабернет фран, теран, вина од регионот Валполикела, мешавина од светлина…
Температура на сервирање: 17-21 ° C
Oдличен со храна: Лазања, пица со домати, зачинето и печено месо, супи од зеленчук, хамбургер, задушен зеленчук, силни зачини како цимет, анасон, ким, анасон, рузмарин, пименто, лута пиперка…