Климатските промени го намалуваат произвдството на вино

Глобалната побарувачка на вино го надмина производството, а според прелиминарните индикации, главен виновник за оваа состајба е глобалното затоплување. Си-Ен-Ен објавил сторија дека светската побарувачка за вино продолжува да се …

Климатските промени го намалуваат произвдството на вино Прочитај повеќе

Што се треба да знаат жените за виното?

Кога седнуваме со нашиот партнер на вечера, келнерот вообичаено му го дава менито за вино нему, со цел тој да избере какво вино би пиеле. Но, зошто секогаш мора мажите …

Што се треба да знаат жените за виното? Прочитај повеќе

Кои винарии продаваат најмногу вина во 2017?

2017 Полека ги троши деновите од својата втора половина, но веќе на светскиот вински маркет се издвоија петте винари кои ќе ја водат битката за најпродавано вино во светот. Конкуренцијата …

Кои винарии продаваат најмногу вина во 2017? Прочитај повеќе

Лозарите бараат 17 денари за „вранецот“ и 16 за „смедеревката“

Откупната цена за килограм „вранец“ да биде 17 денари, а за „смедеревка“ 16 денари, додека договорите меѓу преработувачите и лозарите да бидат склучени пред откупот, да се почитуваат и да …

Лозарите бараат 17 денари за „вранецот“ и 16 за „смедеревката“ Прочитај повеќе

Позната програмата за манифестацијата Тиквешки гроздобер 2017

На продолжението од 59-та седница, советниците од Советот на општина Кавадарци ја усвоија Програмата за годинешното издание на туристичко-културно-уметничката манифестација Тиквешки Гроздобер. За организацијата на Гроздоберот за чија програма опозицијата …

Позната програмата за манифестацијата Тиквешки гроздобер 2017 Прочитај повеќе

Започна годинешната берба во Тиквешијата

Почна бербата на трпезното грозје во Тиквешко, a цената за килограм „кардинал“ на градскиот пазар во Кавадарци е 50 до 60 денари. – Лозарите се задоволни. Сепак, родот е намален …

Започна годинешната берба во Тиквешијата Прочитај повеќе