Што е вино и од каде потекнува?

За разлика од кафето, кое е направено од печено семе, пивото, кое главно е резултат на ферментација на житарки, чајот добиен од лисјата на растенијата, е вино направено од овошје. Ова …

Што е вино и од каде потекнува? Прочитај повеќе

Шампањско и пенливи вина

Тајната зад меурчето во шампањот лежи во додавањето на специјална мешавина од шеќер и квасец наречен ликер де тираж суво бело вино. Ликер де тираж предизвикува секундарна ферментација во шишето, што создава меури. Очигледно, не …

Шампањско и пенливи вина Прочитај повеќе