Не дека тоа ни се случува често, но понекогаш не успеваме да го завршиме шишето со вино и следниот ден веќе не е толку пријатно да се јаде. Според научниците, потребни се 24 часа виното да започне да оксидира и да го менува неговиот вкус.
Сепак, тоа не значи дека треба да ја истуриме содржината во мијалникот. Еве неколку лесни начини да се ослободите од преостанатото вино кое повеќе не може да се пие.
Готвење
Можеме да мислиме на барем неколку рецепти со бело и црвено вино што можат да ни помогнат во неискусната количина. Можеме да го истуриме и во садови за коцка мраз, и да користиме неколку коцки во време кога ќе одлучиме да одиме диви во кујната. Сосови и маринадите се исто така лесна опција.
Оцет
Веројатно сметаме дека виното само ќе стане кисело и ферментирано, но тоа не е точно. Ако со текот на времето сакаме да ги користиме остатоците од алкохолниот пијалок како кисело додавање на салати, треба да ги мешаме во сооднос 2: 1 со чист, нефилтриран оцет за да може квасецот да го активира процесот.
Чистење
Можеме да користиме вино за да го отстраниме варовникот, благодарение на комбинацијата на алкохол и киселини во него. Само спреј, оставете го половина час и измијте го. Белото вино заедно со сода бикарбона може успешно да се искористи за отстранување на маснотиите, пишува Дејли Меил.
Виното исто така има антимикробно дејство, така можеме да го искористиме за да исплакнеме овошје и зеленчук за да ги дезинфицираме.
Хидратација
Црвеното вино содржи ресвератрол. Тоа е полифенол што ја штити кожата од слободни радикали што предизвикуваат брчки и фини линии. Покрај тоа, ја навлажнува и ексфолира кожата. Затоа, можеме да додадеме чаша вода во бањата.
Летај стапица
Малите летачки непријатности, кои најчесто лебдат околу чинијата со овошје, не можат да бидат искушани од чаша вино. Додаваме малку детергент за миење садови и завршивте.