Вино во Австралија

Регионите со вино се наоѓаат на југо-исток и југо западно од континентот, во крајбрежните области и покрај реките Мареј и Марумбиџде. Во моментов, околу 65 региони се обележани со „географски индикатори“, а други се додаваат во рамките на тековната програма и во многу динамичен сектор кој постојано расте.
Главните региони за производство на вино во Австралија се во јужните држави: Јужна Австралија, Викторија и Нов Јужен Велс, со соседна Западна Австралија на мапата. Но, повеќето од најдобрите вина доаѓаат од релативно мали области како што се Коонарара или Долна ловечка долина.

Карактеристики на производство и сорти
Доминантни сорти се: шардоне, семилон, совињон, бланс и трска меѓу најважните бели сорти и шираз (Французите го нарекуваат сирах), каберне совињон, пино ноар и гарнача меѓу главните црвени. Исто така, постојат бројни сорти крстови.

Класификација на винаЗа австралиските вина, шемата за докажување на производот не работи, иако во последниве години е поддржан овој систем за идентификација на производите. Вини со многу различни сорти и потекло можат да се произведат во истата индустрија. Марката е главна референца за идентификација на производот, особено во големите индустрии. Малите бизниси се потпираат повеќе на разновидност и на потекло.

Австралискиот систем за класификација неодамна претрпе голем број промени. Со договорот од 1994 година со САД, производителите на вино на оваа земја се поделени во нови зони, региони и подрегиони.
 Рекламирање 

Овој нов систем вклучува да се споменат голем број на особености на етикетите, од кои главниот е широкиот регионален систем на мешање, тоа значи дека тие носат грозје од различни региони и можеби од различни држави за да ги комбинираат. Малите винарии можат да изберат да ја детализираат етикетата за разновидноста на лозата и ознаката на потеклото; ако го сторат тоа, 85% од грозјето треба да бидат од најразлични, а истиот процент треба да дојде и од специфицираната област.

Категории според квалитетот и географската ознака. ЛИП (Програма за интегритет на етикетата): Овој систем е воведен во 1990 година и ги гарантира сите спецификации на етикетите, на пример, жетвата, сортата и регионот, со годишни проверки и ревизии во специфични региони, сорти и винарии.

Производ на Австралија: Ова е најширока ознака за потекло.Секое вино што спаѓа во оваа категорија не смее да ја специфицира сортата на грозје или жетвата на етикетата.