Винорел – мешавина од вино и сликарство

„Виното го прави секојдневниот живот полесен, помалку бурен, со помалку тензии и поголема толеранција“, рече истакнатиот американски научник и политичар Бенјамин Френклин. Овој ферментиран алкохолен пијалок од грозје е неопходен дел …

Винорел – мешавина од вино и сликарство Прочитај повеќе

Кога виното се плаќаше со злато

Во регионот Вршац, според верувањата и селските приказни, лозови насади се одгледувале уште од времето на Римјаните, „а можеби и порано“. Според пишаните информации, во 1719 година, семејството лозја Тец се …

Кога виното се плаќаше со злато Прочитај повеќе