Наближува Велигден, а тоа подразбира големи подготовки. Не само декорирање на домот и боење на велигденските јајца, туку и подготовка на вкусни оброци и десерти инспирирани од овој празник.
Неколку идеи што можете да направите овој Велигден:
Бомбици во форма на јајце
Потребни состојки:
- ½ шолја путер на собна температура
- ¾ шолја кафеав шеќер
- 2 шолји брашно
- 2 лажички екстракт од ванила
- 300ml кондензирано млеко
- 1 шолја рендано чоколадо
- Бело чоколадо и прехранбени бои за декорирање
Подготовка:
Во сад мешајте ги путерот и шеќерот додека не се соединат. Додадете ги екстрактот од ванила и брашното и продолжете со мешање.
Понатаму продолжете со додавање и на кондензираното млеко. Кога сите состојки ќе се соединат додадете го на смесата и ренданото чоколадо.
Од тестото формирајте мали топки од кои ќе направите овални форми на јајца. Преку ноќ замрзнете ги.
Наредниот ден стопете го белото чоколадо, одвојте делови и потоа на секој дел додадете различна прехранбена боја. Готовите колачиња потопете ги во белото чоколадо.
Од остатокот можете да нанесете и интересни линии. Оставете ги да се исушат.
Велигденски шарени мафини
Потребни состојки:
- 4 јајца
- 1 шолја растително масло
- ¼ шолја млеко
- 2 шолји шеќер
- 2 шолји брашно
- 1 лажичка сол
- 2 лажички прашок за печиво
- Шлаг пена
- Прехранбена зелена боја
- M&M бонбони или било кои други шарени бонбони
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе сад за печење на мафини.
Во голем зад ставете ги јајца, маслото и млекото и мешајте ги додека полека го ставате и шеќерот во смесата. Во истата полека додавајте ги и брашното, солта и прашокот за печиво сè додека не добиете добро соединета смеса.
Распоредете ја во малите вдлабнатини на садот и оставете да се пече 20 до 25 минути додека не забележите дека мафините нараснале и добиле златно-жолта боја.
На страна во сад изматете ја шлаг пената со малку млеко и боја. Откако ќе се оладат мафините, декорирајте ги со шлагот и бонбоните.
Велигденски чоколадни мафини
Потребни состојки:
- 4 јајца
- 1 шолја растително масло
- ¾ шолја млеко
- 2 шолји шеќер
- 2 шолји брашно
- 1 лажичка сол
- 2 лажички прашок за печиво
- 1 шолја какао во прав
- Шлаг крем од чоколадо
- Бонбони за декорација по желба
- Чоколадни трошки
Подготовка:
Начинот на подготвување е ист како и за претходните мафини, загревате рерна на 180 степени, ги мешате сите состојки додека не добиете компактна смеса и печете. Со таа разлика, тука додавате какао за неверојатен чоколаден вкус.
На крајот, откако ќе се оладат мафините, ги декорирате со шлагот, трошките и бонбоните.