Вината се составен дел од животот на многу луѓе кои во овој ликер наоѓаат задоволство за пупки за вкус, што создава пријатна еуфорија и порив за интересни дискусии. За секогаш да се импресионираат пупките за вкус, потребно е многу квалитетно вино, кое идеално треба да се комбинира со времето на денот, сервираните јадења, температурата на атмосферата и преференциите на клиентите. Препораките и знаењето во врска со вината се дел од описот на работата на сомелиер, а професионалноста на оваа професија може да се постигне со учество на курсеви за сомелиер што ги нуди Барманиа.
За курсевите на сомелиери во Букурешт понудени од Барманија
Преку овој курс се постигнати теоретски и законодавни аспекти неопходни за извршување на дејноста на сомелиер. Со помош на специјализирани информации што ги даваме, ќе ги насочиш своите вештини за идентификување, анализирање, здружување и сервирање на вина.
- Здружение на кулинарски препарати со видови вина
- Комуникација на работа
- Примена на правила за безбедност и здравје при работа и норми за ПСИ
- Усогласеност со специфични хигиенско-санитарни норми
- Планирање на сопствената активност
- Промовирање на понудата на вина и други пијалоци
- Користење на клиенти
- Обезбедување на квалитет на услугите во ресторанот
Што значи сомелиерскиот курс во Барманија?
Училиштето Барманиа преку агенцијата Сомелиер Winetaste.ro-Сергиу Неделеа организира курс за акредитирани сомелиер АНЦ – Национален орган за сертификација. Овој курс на сомелиери во Букурешт е посветен на оние кои сакаат да се здобијат со винска култура, заедно со основните знаења за видовите вино и нивната поврзаност со кулинарските препарати, курсот сомелиер е основа за подготовка да се практикува во индустријата HoReCa и во продажбата.
Главните предавачи на курсот се Сергиу Неделеа и Богдан Николае. „Може да станете совршен сомелиер само преку страст и континуирано образование. Да се биде сомелиер значи да го совладате ритуалот на служење, да ја знаете приказната зад секое вино, да ја развивате вашата миризлива острина во однос на хемијата на вкусовите. Сомелиер е целосна работа, на која му е потребна посветеност и упорност, за постојан развој на сетилни, едукативни, технички вештини. Преку курсот на сомелие, организиран од школата Барманиа, сакам да го отпечатам сфаќањето на овие вредности и да моделирам идните специјалисти за вино уметност. – рече Сергиу Неделеа, амбасадор на Здружението на европски сомелиери во Романија.
За да се добијат утврдените надлежности, курсот вклучува поминување низ сите фази на теоретско учење и практични апликации, индивидуално и во тимови.
За да се препознаат компетенциите и да го завршат курсот, студентите ќе полагаат испит што се состои од теоретски тест, практичен и презентација на проект. По завршувањето на овој курс, учесниците ќе добијат сертификат Сомелиер признат од Министерството за труд, Министерството за образование и акредитирани од АНЦ
Административни детали поврзани со текот на сомелиерите од Барманија
Курсот сомелиер се одржува во седиштето на Барманиа или Винастист-Сергиу Неделеа, во Букурешт или каде било во земјата ако се исполнети одредени критериуми.
Цената на курсот е 2200 РОН и опфаќа покривање на трошоците поврзани со работните листови, информативните материјали за курсот, суровините и опремата за практични апликации (дегустации), завршен испит и издавање на матурант за дипломирање придружено со описен додаток.