Пејзажите на бајките и автентичните живописни градови, од кои некои се заштитени од УНЕСКО, се само дополнителни причини зошто Мозел е една од најпопуларните дестинации за вино во светот. Главната причина е, се разбира, исклучителните и карактерни вина. Приказната за доброто Ризлинг се реализира во овој германски регион.
Мосел ( Mosel ) е веројатно најимпресивните вински регион кои имав можност да ја посетите, но, за среќа, еден мал дел од светот на виното се уште неоткриени. Првата фасцинантна работа за овој регион е извонредната глетка – реката Мосел го тече целиот тек меѓу планинскиот венец Хурук и регионот Ајфел, оставајќи импресивни, екстремно стрмни тераси и падини покриени со лозја. Тоа е навистина зачудувачка глетка, која веројатно ретко кој остава рамнодушен, особено ако се најдете тука на есен, кога овие лозја со необична конфигурација добиваат посебен допир.
Покрај своите уникатни географски карактеристики и визуелен аспект, овој регион, кој се протега на западниот дел на Германија од границата со Луксембург на север до Рајна, им носи задоволство на loversубителите на вино низ целиот свет со нивните исклучителни вина. Јас се осмелувам да кажам дека ова се секако најтипичните вина од цела Германија, или барем мојот впечаток е тоа, и ова особено важи за Ризлинг. Секој Ризлинг од овој крај што го пробав, без разлика дали е слатка, полусув или целосно сув, има уникатна финеса – впечатлива и уникатна плодност, совршено усогласена со незаборавна минералност. Овие се вина што ги бранувам кога сакам да ги замарам моите мисли и да ја практикувам филозофијата на виното, затоа што ако го сторите тоа, тогаш нема подобра поддршка од Мозел Ризлинг.
Причината за оваа специфичност и карактер на виното на Мозел, секако, лежи делумно во нејзината географска положба, како и микроклиматските услови што ги создаваат споменатите тераси и влијанието на голема река како што е Рајна, и секако, геолошкото потекло на самата почва, која е полна со минералност. Кога некој ќе додаде ефект на човечки труд, за кој може само да се каже дека не е лесен на овие недостапни терени, се добива единствен, супериорен резултат. Терасите се толку наклонети во некои делови што е речиси невозможно за традиционалните методи да се посветам на винова лоза и жетва, и ова е причината зошто ќе забележите помагала во многу лозови насади – некаде тие се челични жици кои влечат белки или вагони што се користат за берба. (наклонот на наклонот некаде е до 70%). Понекогаш работата се вложува во овие лозја и неколку десетици пати поголеми од оние на лозовите насади на некои од повеќе гостопримливите места, што е и причината зошто овие вина се меѓу најценетите во светот. Пред посетата, јас, како и многу лозари, честопати ја доведував во прашање цената на некој германски Ризлинг, но по краткиот престој во Мозел, сите сомнежи за неоправданост на високите цени се распаднаа, а моето размислување дури одеше во спротивна насока.
Иако името Мосел генерално се нарекува област со споменатата терасовидна основа, таа е само еден дел од овој регион. Факт е дека Мозел е регион со најниска просечна цена на виното и најголем просечен принос кај лозовите насади (135 кс / ха) во Германија. Се разбира, тој дел од просекот не се оние споменати тераси и падини на северот на регионот околу Рајна, туку порамливите и подостапни делови.
Ризлинг е најпознат претставник на овој регион, но не е единствената култивирана сорта (под Ризлинг е околу половина од вкупната површина на лозје). Мнозинството се одгледува во бели сорти, втора најраспространета е Müller-Thurgau , која зафаќа околу 15% од плантажата, а потоа старата, домородна и непозната за нас , ладната сорта , која некогаш служеше како основа за пенливи вина (денес ја претставуваат околу 10% ).
Областа Мосел е поделена на три под-подрачја, одејќи од север кон југ – Мосел, која се состои од окрузите Унтермозел и Миттелмосел (Долна и Централна Мозел), како и Сар (Сар) и Рувер (Руер). До 2007 година, официјалното име на целиот регион беше всушност Мозел Сар Ровер. Сепак, оттогаш се користи само името Мозел. Оваа одлука е донесена во духот на поедноставување на целосната слика, како на германскиот регион, така и на самите вина. Понекогаш тешкотијата на разбирање и сложеноста на изразувањето е причина за помала популарност кај потрошувачите, а јас лично го искусив ова во трговијата со вино.
Сар
Сар е најјужниот дел на Мосел и скоро го пробива северниот дел на регионот Пфалц и јужниот дел на регионот Рајнчанен. Вината на Сара се карактеризираат со одлична свежина (поради нивната висока содржина на киселина), а во добри години се одликуваат со исклучителна елеганција и сложеност. За нивната елеганција, овие вина може да бидат резултат на составот на почвата на лозовите насади, како и на самата позиција на лозјата, кои се помалку стрмни од оние во Централна Мосел. Во еден дел од Сара црвена глина е доминантна почва, што им овозможува на вината да има малку поизразен овошен карактер, што е одлично за вина со поголем процент преостанат шеќер и сладост.
блоковите
Регионот Ровер се наоѓа во непосредна близина на претходната област, растојанието помеѓу граничните лозови насади е само околу два километра, сепак, стилот на вино од двете области е доста различен (ова е најмалата област во регионот). Грозјето одгледувано на овие лозја во постудените години може да биде многу кисело и многу тешко да се разбере, особено ако винарот се обидува да остави барем малку сладост во виното и да ви претстави целосно суво вино. Постои многу убав израз на англиски јазик кој со еден збор успешно го опишува впечатокот што овие вина го прават на устата, односно – наводнување , односно вашето вино едноставно ја исполнува устата со вода, предизвикувајќи пријатна реакција на нашите плунковни жлезди со своите пријатни киселини.
Покрај производството на стандардни и суви вина, Мозел е познат и по слатките вина, на крајот на краиштата, како цела Германија. Овде можете да пробате фантастични примери на вино во категориите на auslese , beerenauslese , trockenbeerenauslese и, се разбира, icewine и мраз вино. Поради својата географска локација, како и нејзината близина на големите реки, Мозел има можност да одгледува грозје на кое се засегнати благородни мувла, како и грозје со доцна зреење, што овозможува акумулација на големи количини шеќер и, следствено, производство на доцна и мраз гроздобер вина. Во принцип, слатките германски вина се слични на унгарскиот токе или францускиот денешен и се доста ценети ширум светот. Сепак, не секој калап е пожелен или благороден во лозјето, и многу винари на Мозел честопати се борат напорно и макотрпно против влијанието на оваа болест.
Зборувањето за стилот на вината Мозел би било многу неблагодарно затоа што тие се тешко да се опишат во неколку реченици. Едноставно, има многу стилови, има многу премија бели вина во различни категории – од суво, со свежо свежо и од кое чувствувате пријатно трнење и неверојатна кршливост во устата, до оние малку повеќе овошни, но сепак суви Ризлинг, сè до виното доцна берба и доцна берба, и, конечно, замрзнати вина кои ги импресионираат со нивната концентрација на сладост и во исто време сочувана свежина, како и голем потенцијал за стареење. Во основа, во каков стил и да се направат, вината Мозел по правило е раскошна, миризлива и елегантна, и ова особено важи за таму каде што се наоѓаат Ризлинг. Во сериозни лекари за вино, тие спаѓаат во посебна категорија – Мосел Рилсалис.
Во контекст на историскиот материјал, важно е да се напомене дека лозовите насади на Централна Мосел биле засадени од античките Римјани на нивниот марш кон северна Европа. Вината Мозел беа меѓу најпознатите вина во Европа во раните дваесетти век и, до Втората светска војна, веројатно меѓу најскапите бели вина во светот. Сепак, по војната, сè до осумдесеттите и дури 1990-тите, Мозел беше познат по својот регион со едноставни и лесни вина, особено популарен во северна Германија и Велика Британија.
Но, во текот на последните десет или дваесет години, најдобрите производители во регионот полека ја обновуваат старата репутација на Мозел и се повеќе го користат потенцијалот што оваа клима го има во реални услови. Се разбира, со подобри техники за производство на вино, а пред сè со намалување на приносот и производството на само 40 hl / ha, во лозјата со винова лоза до 100 години, квалитетот на виното е драматично подобрен и се враќа на своето поранешно ниво.
Што се однесува до српскиот пазар, веќе споменав дека е тешко за германските вина да го најдат патот до крајниот клиент, затоа што има многу малку loversубители на вино кои се осмелуваат да експериментираат со овие вина. На нашиот пазар можете да најдете само вина од една винарија од Мозел, а тоа е Маркус Молитор . Цените на мало се движат од околу 1.300 динари до 2.600 динари.
Се разбира, мислам дека ова е многу неправедно за вината Мозел и се надевам дека со растот на винската култура и поедноставувањето на увозот, ќе има се повеќе вакви вина, кои исто така се многу здрав натпревар и поттик за српско винарство, барем кога станува збор за Ризлинг.