Која е разликата помеѓу Сомелиер и енолог

Во светот на виното постојат две професии кои постојано се испреплетени и погрешно се идентификуваат. Поточно, сомелиер и енолог се две сосема различни професии. Ние ќе ве запознаме подетално со овие професии и ќе ги разгледаме загриженоста што се појавува околу нив.

Зборот сомелиер потекнува од францускиот јазик и го означува лицето што служи вино. Сомелиер е образована личност, познавач на култура на вино, кој му дава препорака на гостинот и служи одредено вино со одредено јадење. Сомелиер се грижи за виното од моментот кога ќе го купи, чува, сè додека не се сервира. Не ги снабдува визбите со убави етикети, туку со разумен избор на вина што се согласуваат со менито и во кој момент ќе се користи.
Сомелиер е стручен работник, но и личност со широка култура, со елегантни движења, ненаметлива, пристапна и хумористична, чија задача е да го разбуди интересот на гостинот за јадење и секако за пиење.

Тој исто така мора да знае да служи вино. Ова значи декантирање на вино, сервирање на шампањ или пенливо вино, избор на вистинска чаша за одредено вино, итн. Исто така, треба да се знае како да се утврди вистинската температура на виното.

Покрај тоа, сомелиер мора да ги познава винските култури на целиот свет и постојано да учи, вкуси и развива многу и постојано да инвестира во себе. Мора да знае енолошка и гастрономска култура.
Што е најважно, сомелиер мора да знае како да го спари виното со храна и да може да објасни зошто е така, ова егогастрономско искуство да биде целосно.

Енолог е експерт за вино, личност која поседува диплома за вино или енологија. Енологијата е наука за одгледување лозје, производство и на крај, зачувување на вино.

Имено, оваа наука го трасира патот на виното – од моментот на садење грозје до архивирање на вино. Енологот е оној што го создава виното и мора да го знае секој сегмент на винарството и лозарството за да може полесно да работи на својата област. Енологот е вклучен во сите процеси што се одвиваат во виното, што значи дека тој мора да има познавање на хемијата, биологијата и сродните науки.

Вештината на производство на вино се враќа во времето на античките Грци и до денес не е многу променето, додека најголемите промени се случија во однос на модернизација на технологијата со која се одржуваат енолозите.