Зошто некогаш е тешко да разликуваме добро од лошо вино?

Секој просечен енофил (љубител и познавач на вино) или некој којшто се претставува како таков, научил неколку епитети од винскиот речник и ги користи секогаш кога ќе му се допадне …

Зошто некогаш е тешко да разликуваме добро од лошо вино? Прочитај повеќе

Би облекле ли фустан од вино?

Истражувачите од Универзитетот на Западна Австралија откриле начин пијалокот да го претворат во облека. Процесот е многу полесно одошто мислите: ткаенината всушност сама се создава околу телото без да се …

Би облекле ли фустан од вино? Прочитај повеќе

Таравара, европски шмек во винска Австралија

Винариите сами по себе се секогаш доживување и незаборавно искуство. Меѓутоа, во последно време, не само по пробувањето на разни сорти вина, но исто така, винариите стануваат привлечни и по …

Таравара, европски шмек во винска Австралија Прочитај повеќе

3 Чекори при дегустација на вино

Иако дегустацијата на вино за многумина значи сложен процес, сепак овие три чекори во голема мера ќе Ви помогнат да дознаете многу повеќе за процесот на дегустација.   Чекор 1 …

3 Чекори при дегустација на вино Прочитај повеќе

Хонорар од дванаесет југословенски вина за Пикасо

Постерот за Битката на Неретва наменет за англиските кина е нацртан од Пикасо за што славниот уметник побарал 12 шишиња југословенски вино, меѓу кои се разбира имало и вино од …

Хонорар од дванаесет југословенски вина за Пикасо Прочитај повеќе

Колку калории содржи виното?

Кога се претерува со количината на испиеното вино, тогаш тврдењата за корисните својства кои ги содржи, радикално се менуваат. Општо земено, виното нема голема хранлива вредност. Содржи пред се јаглехидрати, …

Колку калории содржи виното? Прочитај повеќе

Уживајте во виното без да се грижите за бојата на Вашите заби

Чашите од новиот бренд „Вајно Сиперс“ овозможуваат да се ужива во црвено вино, без тоа да ги обои забите. Новиот пронајдок е некаков спој помеѓу чаша и луле, и е …

Уживајте во виното без да се грижите за бојата на Вашите заби Прочитај повеќе