Луксузно пенливо вино со историја од 1884 година

Реномираниот производител на шампањ Bollinger, кој го снабдува и Парламентот на Обединетото кралство отвори две нови визби. Ова е бренд кој поседува налог издаден од страна на кралицата Викторија уште …

Луксузно пенливо вино со историја од 1884 година Прочитај повеќе

Поезија на етикетите на „Тиквеш“

Учесниците на 55-тите Струшки вечери на поезијата имаа несекојденвна можност да пишуваат поезија со вината на „Тиквеш“. На празни етикети со вина од едицијата „спешл селекшн“ оставија свои стихови. Уникатните …

Поезија на етикетите на „Тиквеш“ Прочитај повеќе

Погледнете ја официјалната програма за Тиквешкиот гроздобер 2016

Кавадарци одбројува до почетокот на 52то издание на традиционалната стопанско-туристичка манифестација „Тиквешки гроздобер“ која и годинава ќе донесе бројни настани. Според предвиденото, предгроздоберските активности ќе започнат во четврток, со вечерта …

Погледнете ја официјалната програма за Тиквешкиот гроздобер 2016 Прочитај повеќе

Виното дел од поезијата на големиот Шарл Бодлер

ечиси и да нема поет кој во своите дела не му посветил барем еден рефрен на виното. Во листата на поети кои често својата инспирација ја барале во виното и …

Виното дел од поезијата на големиот Шарл Бодлер Прочитај повеќе

На две тркала и вино покрај убавиот, син Дунав

Замислете го ова како физичка активност во која потпивнувањето вино е задолжително. Преку патеки низ лозјата, овоштарниците и селата кои изгледаат како да се излезени од бајка со поглед на …

На две тркала и вино покрај убавиот, син Дунав Прочитај повеќе

Како и зошто се фалсификува виното

Виното е пијалак добиен со алкохолна ферментација на грозјето, сложена природа која содржи повеќе од 800 различни хемиски соединенија. Виното поседува и научно докажани лековити својства кои потекнуваат од некои …

Како и зошто се фалсификува виното Прочитај повеќе

Од кој даб се прават најдобрите буриња?

Во десетте виноцентрични правила стои дека виното најконфорно се чувствува во дрвена бочва. Секако дека постои исклучок, нo сепак првата асоцијација на вино ни дава ментална претстава на буре или …

Од кој даб се прават најдобрите буриња? Прочитај повеќе

Изнајмете апартман од стогодишни буриња за вино

Винарот Марко Дуванчиќ, оваа туристичка сезона на туристите во Развоѓе крај Дрниш, Хрватска, им понудил интересна можност да престојуваат во буриња од вино. Во својата винарија Дуванчиќ донел бочви стари …

Изнајмете апартман од стогодишни буриња за вино Прочитај повеќе

Зошто вината мирисаат различно?

За да се опише миризливоста на виното се употребуваат различни термини. Најосновниот термин е арома и се однесува на пријатен мирис кај виното за разлика од непријатен мирис кој најчесто …

Зошто вината мирисаат различно? Прочитај повеќе