САД воведе дополнителни царини за француското вино

САД денеска воведоа дополнителни царини во вредност од 7,5 милијарди американски долари за низа производи, што претставува нова трговска офанзива на претседателот Доналд Трамп и покрај европските закани дека ќе …

САД воведе дополнителни царини за француското вино Прочитај повеќе

Измените на Законот за виното пред Законодавно-правната комисија

Измените на Законот за виното се на второ читање пред Законодавно-правната комисија. Основната цел за донесување на Законот е дефинирање на условите за производство на вино кај мали винарии и …

Измените на Законот за виното пред Законодавно-правната комисија Прочитај повеќе

И годинава на Свети Мартин ќе се крштева виното

Во северна Хрватска и Словенија има неколку невообичаени вински обичаи, меѓу кои е и така нареченото крштевање на виното. Оваа традиција се оддржува на секој 11 ноември, на денот на …

И годинава на Свети Мартин ќе се крштева виното Прочитај повеќе

Милиони туристи од целиот свет и годинава и се препуштија на магијата на Клос Монмартр

Вистинските вљубеници во виното, музиката, вкусната храна и животот изминатиот викенд, од 10ти до 13ти октомври, уживаа во магијата на Клос Монмартр. За многумина Монмарт е синоним за животот на дел …

Милиони туристи од целиот свет и годинава и се препуштија на магијата на Клос Монмартр Прочитај повеќе

Денес и утре, прв „Слоу фуд салон“

Под мотото „Храната е движење“ денес, 18ти октомври, и утре, 19 октомври, во хотел „Александар палас“, Скопје ќе се одржи првиот „Слоу фуд салон“. Слоу Фуд обединува членови, активисти, производители, …

Денес и утре, прв „Слоу фуд салон“ Прочитај повеќе

Охридските гимназијалци ја почуствуваа винската тајна на Токај

Слатките десертни вина од регионот Токај во Унгарија се препознатлив белег на овој крај каде во далечно минато постоеле вулкани, дури и море, со оглед на присуството на школки во …

Охридските гимназијалци ја почуствуваа винската тајна на Токај Прочитај повеќе

Винскиот отпад има енергетски потенцијал за добивање електрична енергија

Во Вардарскиот плански регион од 54 винарници лани на депониите неповратно завршиле 43.160 тони отпад. Овој, како и отпадот од свињарските фарми, земјоделството и друг биоразградлив отпад што секојдневно бескорисно …

Винскиот отпад има енергетски потенцијал за добивање електрична енергија Прочитај повеќе